HiTech

5G uređaji će doći ranije nego što se očekivalo

Ususret mobilnim mrežama pete generacije

Foto: Pixabay

10 godina bi bio možda neki uobičajen rok za smjenu generacija po pitanju mobilnih mreža. Dakako, vrijeme početka rada konkretnih komercijalnih mreža može itekako varirati.

Iako je većina teleoperatera i proizvođača uređaja najavila da će 5G početi uvoditi sljedeće godine, Qualcomm se, pak, sprema na mali val 5G pametnih telefona koji bi trebali biti dostupni ipak nešto ranije nego što se očekivalo.

U intervjuu za Economic Times potpredsjednik Qualcomma Durga Malladi je rekao da će nešto kasnije ove tekuće godine neki od „agresivnijih“ proizvođača početi nuditi 5G kompatibilne uređaje.

„Teleoperateri su u procesu dovršavanja infrastrukture i brzina za rane 5G uređaje“, izjavio je Malladi.

Iz Qualcomma su u siječnju ove godine rekli da prvi 5G mobilni uređaj očekuju na CES 2019., no ako je za suditi po riječima Malladija, očigledno se radi o prevelikom iščekivanju od strane teleoperatera i proizvođača.

Dakako, se ove informacije vezane su najprije za američko tržište, točnije ono područje Kalifornije gdje je već obavljen najveći dio urbanih testiranja, a još se ne zna posve točno koja je sudbina europskog tržišta.

Prema novom istraživanju kompanije GSMA do 2025. g. oko 67 % će svih povezivanja putem mobilnih uređaja biti izvedeno preko 4G i 5G mreža.

Komentiraj

Odgovori

Vrh