Web & IT

Adblockeri su legalni ako se pita njemačke sudove

Njemačka je rekla svoje

Foto: Getadblock

Prije otprilike tri godine je njemački izdavački koncern Axel Springer (vlasnik medija Die Welt, Bild i Business Insider) podigao tužbu protiv Eyeo kompanije, vlasnika Adblock Plus rješenja za blokiranje internetskih oglasa.

Prema tužitelju je praksa blokiranja svih oglasa te kasnije odobravanje samo onih koji pristižu od kompanija koje plate vlasniku adblockera stavljanje na “bijelu listu” – nelojalna konkurencija i uništavanje internetskih izdavača.

Prije dvije godine je ova tužba razriješena u korist Axel Springera, ali ne baš u potpunosti. Uslijedile su, dakako, žalbe pa je predmet završio na Vrhovnom sudu – što se navedenom izdavaču pokazalo kao loš potez. Naime, Axel Springer je od Vrhovnoga suda tražio da zabrani blokiranje oglasa jer ono, prema njihovu mišljenju, krši njemačke zakone o tržišnom nadmetanju.

Sud je ipak u potpunosti poništio presudu nižeg suda u Kölnu i učinio adblockere i njihovu politiku bijelih lista ponovno potpuno legalnima.

Eyeo više neće morati besplatno stavljati na bijelu listu neke od oglasa da bi konkurentsku borbu činio ravnopravnijom. Vrhovni sud drži da kršenja zakona nema, jer rad dodataka za blokiranje oglasa ponajviše ovisi o tome kako ga pojedini korisnik podesi, a ne o tome kako je naumio autor dodatka.

Predstavnici Eyea su zadovoljni tim ishodom i time što je Vrhovni sud omogućio korisnicima da se zaštite od neželjenog oglašavanja. Iz Axel Springera tvrde kako je ova presuda “udar na srce slobodnih medija” te da će se nastaviti žaliti njihovom Ustavnom sudu.

Komentiraj

Odgovori

Vrh