Razno

Amazon dizajnirao narukvicu koja prati svaki pokret ruke skladišnih radnika

Narukvica, koja vibracijom upućuje radnikovu ruku u pravom smjeru, dodatno povećava nadziranje radnog mjesta.

Amazon je patentirao dizajn za narukvicu koja precizno prati gdje zaposlenici skladišta smještaju svoje ruke i koristi vibracije kako bi ih pogurnula u drugom smjeru.

Koncept, koji ima za cilj racionalizaciju ispunjenja naloga, dodaje još jedan sloj nadzora na ionako izazovno radno okruženje.

Kada netko naruči proizvod s Amazona, detalji se prenose na ručna računala koja nose svi zaposlenici skladišta. Nakon zaprimanja detalja narudžbe, radnik mora žuriti da preuzme proizvod s police, stavi ga u kutiju za isporuku i prijeđe na sljedeći zadatak.

Predložene narukvice bi koristile ultrazvučno praćenje kako bi se utvrdila točna lokacija radnikovih ruku tijekom preuzimanja predmeta. Patent je opisan kao haptički sustav povratnih informacija koji vibrira na koži nositelja kako bi usmjerio ruku u pravom smjeru.

Rezultat? Radnici mogu ispuniti više narudžbi – barem dok roboti ne postanu dovoljno spretni da ih u potpunosti zamijene.

Predložene narukvice koristile bi ultrazvučno praćenje za identifikaciju točne lokacije radnikove ruke dok preuzimaju predmete. Foto: Amazon / USPTO

Narukvice su, prema patentnoj dokumentaciji koju je prvi uočio GeekWire, dizajnirane kao mjera uštede radne snage za praćenje proizvoda kroz čitavo skladište.

Malo drugačije tumačenje bilo bi da narukvice pružaju rukovodstvu Amazona nove mogućnosti nadzora na radnom mjestu koje mogu identificirati radnike koji gube vrijeme ili zabušavaju na poslu.

Tvrtku Amazon otprije prati glas kako su slabo plaćeno osoblje pretvorili u „ljudske robote“ – koji rade uz bok tisućama pravih robota – tako što moraju izvoditi repetitivne zadatke pakiranja što je brže moguće kako bi se postigli ciljevi koje postavljaju ručna računala.

Ovaj mjesec, 24-godišnji skladišni radnik Aaron Callaway opisao je kako ima samo 15 sekundi za skeniranje predmeta i stavljanje u pravu košaricu tijekom njegovih nožnih smjena u skladištu Amazona u Velikoj Britaniji. „Moja je glavna interakcija s robotima“, rekao je.

BBC-jevo istraživanje iz 2016. godine otkrilo je da radnici koji vrše Amazonove isporuke prijavljuju da se prazne u vreće, voze prebrzo ili zaspu za volanom jer očajnički pokušavaju postići ambiciozne ciljeve koje im izdaje Amazonova logistička aplikacija.

Komentiraj

Odgovori

Vrh