HiTech

Anti-Wi-Fi zidne tapete proizvedene u Grenoblu

wifi tapeta

Znanstvenici Instituta Polytechnique de Grenoble proizveli su zidnu tapetu koja blokira Wi-Fi signale, dok sve ostale, poput radio signala, ostavlja netaknutima.

Blokiranje Wi-Fi signala nije novost. Kao i svi elektromagnetski valovi, Wi-Fi je ranjiv u sudaranju s Faradyjevim kavezom, a jedini problem je u tome što takva struktura blokira sve okolne elektromagnetske signale, poput frekvencije televizora ili one mobilnog telefona. S tim na umu, znanstvenici su proizveli tapetu koja izolirano blokira samo Wi-Fi signal.

Novi materijal ima slojevitu mrežu posloženu u uzorak koji nalikuje snježnim pahuljicama. To je ključ za zadržavanje Wi-Fi signala, a propuštanje mobilnog. Na ovaj način moći će se spriječiti nepoželjno spajanje na bežične internetske kućne mreže. I tvrtke koje posluju osjetljivim sadržajem moći će obložiti zidove svojih ureda ovim materijalom kako bi osigurale sigurnost prilikom bežičnih transakcija.

Dizajn je vrlo jednostavan za proizvodnju, koja se već dogovara u Finskoj, a inicijalni testovi vrlo su ohrabrujući. Prodaja se očekuje već tijekom 2013. godine. Cijenom se neće pretjerano razlikovati od običnih tapeta.

2 komentara

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh