Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Apple i Google zajedno grade naprednu aplikaciju za otkrivanje zaraženih od korone

Ovakva suradnja nikada u povijesti njihovih međusobnih odnosa nije zabilježena.

Američki tehnološki giganti Google i Apple objavili su da zajedno rade na naprednoj platformi za borbu protiv koronavirusa. Njihov projekt će, navode u zajedničkoj izjavi, omogućiti korisnicima anonimno praćenje svojih fizičkih kontakta putem Bluetooth-a, kako bi mogli znati jesu li imali kontakte sa zaraženom osobom.

Rješenje će biti dostupno svim Android i iOS korisnicima, a svatko će moći odabrati hoće li s ostalim korisnicima dijeliti svoje podatke. Slične tehnologije korištene su u azijskim zemljama kao što je Singapur, ali su korisnici informacije o svojim kretanjima i kontaktima morali dostavljati vladama.

Na ovaj način vlade neće biti direktno uključene, već će podaci biti zaštićeni i anonimni, a aplikacija neće pratiti lokaciju korisnika, već samo kontakte. Praćenje kontakata zaraženih osoba jedan je od ključnih koraka za ponovno otvaranje zemalja, ali ne postoji odgovarajuća tehnologija koja bi to omogućila bez problema s privatnošću podataka.

Kako je rečeno, sustav će funkcionirati tako što će svaki korisnik moći uključiti ili isključiti mogućnost praćenja. Ako je uključena, sustav će aktivno pamtiti s kojim drugim korisnicima ste se našli u blizini, koristeći Bluetooth vezu.

Ako je korisniku dijagnosticirana zaraza, on će tu informaciju moći unijeti u aplikaciju, nakon čega će svi korisnici koji su bili u njegovoj blizini u posljednjih 14 dana dobiti obavijest o mogućem fizičkom kontaktu.

Dakle, ako bi se našli pored nekoga tko je zaražen, bili bi obaviješteni. Tako ćete pravovremeno znati hoće li vam trebati testiranje ili samoizolacija. Tvrtke tvrde kako su poduzele brojne korake za zaštitu privatnosti korisnika.

Ovakva suradnja Googlea i Applea nikada ranije nije viđena. Tijekom posljednjih 10 godina tvrtke se žestoko nadmeću za prevlast na tržištu mobilnih operativnih sustava, s povremenom i ograničenom suradnjom u pojedinim zonama.

Prema njihovim tvrdnjama, aplikacija će biti spremna u svibnju za preuzimanje na oba operativna sustava, dok bi buduće verzije omogućavale upotrebu i bez posebne aplikacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Iz tvrtke navode da žele biti pristupačni svim svojim korisnicima.

Web & IT

Google se već neko vrijeme trudi utjecati na to da se korisnici bolje odnose prema svojim lozinkama.

Biznis

Glasnogovornik tvrtke Apple objavio je da zbog trenutnih uvjeta i širenja COVID-19 virusa privremeno zatvaraju poslovnice u 4 američke države.

Apps & Software

Korona virus danas je glavna vijest svih vodećih TV kuća, News portala, pa tako i IT zajednice. Opasnosti koje su nas globalno zadesile, traže...

Oglašavanje