Geekmaxi
Web & IT

Apple onemogućio Javu 7 na svom operativnom sustavu OS X

java7Apple je prestao razvijati Javu za OS X krajem 2010. i ona više nije predinstalirana na novim Mac računalima, kao što je to bio slučaj sa starim Appleovim računalima. Korisnicima koji su sami instalirati dodatak, Apple je za sada blokirao Java verziju 7.

Naime, američki ured državne sigurnosti (eng. U.S. Department of Homeland Security) upozorio je na sigurnosni propust u Javi 7 koji dopušta instaliranje zlonamjernog softvera na korisničkom računalu. Kao odgovor na prijetnju, ured državne sigurnosti preporučio je korisnicima da blokiraju dodatak za Javu 7 sve dok tvrtka Oracle ne izda zakrpu.

Apple je ipak odlučio uzeti stvari u svoje ruke i brzo je reagirao kako bi zaštitio korisnike koji su instalirali Javu 7 i u petak  11. siječnja blokirao je dodatak za posljednju verziju koju koriste neka računala koja je proizveo Apple.

Kako je to Apple učinio?

Apple je ažurirao svoju tzv. crnu listu (“Xprotect.plist”), koja sada zahtjeva minimalnu verziju jave 1.7.0_10-b19. Kako ta verzija još nije objavljenja, najnovija verzija jave je 1.7.0_10-b18 i sustav koji ima instaliranu Javu 7 ne može proći test sustava za zaštitu od zlonamjernog software koji je integriran u OS X.

Ipak nije ugrožena samo Java 7?

No, već 12. siječnja dogodila se zanimljiva stvar. Naime,  Nacional Institute of Standards and Technology (NIST) objavio je kako sigurnosti propust nije vezan samo uz Javu 7, već su ugrožene sve verzije od Jave 4 do Jave 7. Biti će zanimljivo vidjeti kako će Apple reagirati na ovu objavu.

Apple i Java

U povijesti Apple je uvijek imao vlastitu podršku za Javu na svom operativnom sustavu, ali u listopadu 2010., počeli su prepuštati podršku za Javu tvrtki Oracle. Steve Jobs je tada izjavio da je prijašnje rješenje uvijek rezultiralo time da Java u Appleovom operativnom sustavu kasni za Javom na ostalim platformama. Stoga je Jobs priznao da nije najbolje rješenje da Apple bude odgovoran za Javu.

Izvor: Gigaom

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh