Pratite nas

Biznis

Apple zatvara sve trgovine u Kini i povlači zaposlene

Objavljeno

-

Službeno je potvrđeno da tvrtka Apple privremeno zatvara sve trgovine širom Kine, zbog koronavirusa, koji se zahuktava.

Objavljeno je da Apple privremeno ne zatvara samo trgovine, nego i kontakt-centre i poslovnice zbog mjere opreza od širenja koronavirusa.

Sve radnje će biti zatvorene najranije do 9. veljače.

“Naše misli su s ljudima koji su pogođeni koronavirusom i onima koji danonoćno rade na suzbijanju širenja”, navodi se u priopćenju Apple centrale.

Internet trgovina ove tvrtke radit će neometano, prenosi AP.

Kina je treće najveće tržište za ovu tvrtku nakon SAD i Europe, kao i lokacija gdje se pravi većina telefona marke iPhone i drugih uređaja.

Pretpostavlja se da će koronavirus imati utjecaj i na proizvodne pogone u kojima se izrađuju Apple uređaji, mada tvrtka nije komentirala ništa na ovu temu, a iz najveće Apple tvornice, Foxconn je priopćeno da će radni kapaciteti biti održani. Tvrtka je imala nevjerojatan kvartal, tijekom kojeg je bila ispred Huaweia i Samsunga i drugu godinu zaredom je bila dominantan igrač na smartfon tržištu u tromjesečnom periodu.

Osim tvrtke Apple i njenih uređaja koronavirusom će, prema nepotvrđenim informacijama biti pogođena i tvrtka Samsung, kojoj će proizvodnja dodatnih uređaja, kao što su bežične slušalice, prenosive baterije i drugi dodatci – kasniti. Samsung, također nije još uvijek komentirao ove navode.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Biznis

Stručnjaci tvrde da će koronavirus utjecati na dobit velikih tvrtki

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Budući da koronavirus već utječe na kretanje građana, posebice u Kini, neki stručnjaci tvrde da će veliki broj korisnika koji su zarobljeni u svojim domovima utjecati na dobit velikih tvrtki.

Analitičarka Katy Huberty pretpostavlja da će „kućni pritvor“ utjecati i na prihode App Store-a tvrtke Apple, zbog toga što veliki broj korisnika traga za načinima kako da se zabavi i skrene pažnju s aktualnih događanja. S obzirom na to da je ovakva izjava prilično ozbiljna, Huberty tvrdi da ima i dokaze, pa kao primjer navodi tvrtku Tencent, koja već planira povećanje kapaciteta svojih servera za online video igre, budući da bilježi povećani broj korisnika od trenutka kad se počela preporučivati izolacija zbog koronavirusa.

App Store je, s druge strane, u siječnju zabilježio porast od 22,5%, a pretpostavlja se da karantena utječe i na „uspjeh“ drugih online trgovina, na primjer Google Play Store-a.

Nastavi čitati

Biznis

Mobilna industrija u krizi zbog eskalacije virusa, Apple najviše pogođen

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Od koronavirusa širom svijeta, a najviše u Kini umrlo je preko 720, a zaraženo oko 35.000 ljudi. Koronavirus izuzetno utječe na mobilne tvrtke i najveći Sajam mobilne industrije.

Koronavirus se širi brzo i u Kini se svakodnevno povećava broj novozaraženih i žrtava. Dobre vijesti su da se povećava i broj izliječenih, o čemu se ovih dana manje govorilo.

Situaciju s virusom je teško kontrolirati, pa su mnogi u Kini u panici da će broj zaraženih i žrtava porasti zbog čega se karantena proširuje, a mnoge tvrtke zaposlenima savjetuju da ne dolaze na posao.

Tvrtka Apple je, izgleda, najviše pogođena. Zatvorila je sve trgovine do 9. veljače, a tvrtka Foxconn je priopćila da produžuje prinudno odsustvo svim zaposlenima do daljnjeg. Prema prvom planu trebalo je proizvodnju aktivirati u ponedjeljak, 10. veljače, no to se neće dogoditi, jer je Foxconn poslao poruke zaposlenima da ne dolaze na posao ni tada i da čekaju daljnja uputstva.

Prema saznanjima, do kojih je došao američki Bloomberg, tvrtka će i nakon otvaranja pogona morati raditi sa smanjenim kapacitetom, jer će radnici biti u karanteni oko 14 dana, kad se vrate na posao.

Ova situacija bi mogla ozbiljno utjecati na iPhone proizvodnju, iako se nitko ne usuđuje još uvijek procijeniti koliko, a sve tvrtke u lancu iPhone proizvodnje, uključujući i sam Apple, izjavile su da im je zdravlje zaposlenih na prvom mjestu i da će poduzeti sve mjere da ih zaštite od virusa.

Prema ranijim objavama Samsung tvrtka mogla bi imati problema s proizvodnjom i distribucijom mnogih dodataka, uključujući bežične punjače, bežične slušalice i druge opreme, koja bi trebala biti spremna za premijeru Galaxy S20 serije mobitela.

Koronavirus utječe i na najveći sajam mobilne telefonije na svijetu – Mobile World Congress, koji bi se trebao održati od 24. do 27. veljače u Barceloni. Povukle su se dosad tvrtke LG, Ericsson i nVidia u potpunosti, a svoju press konferenciju otkazala je tvrtka ZTE. GSMA, organizator konferencije navodi da će se Sajam održati po rasporedu i da se poduzimaju sve mjere da do neželjenih efekata ne dođe, ali nekako svi sve više sumnjaju u to da će se Sajam uopće održati ove godine.

Web stranicu koja prati epidemiju koronavirusa možete pronaći OVDJE.

Nastavi čitati

Biznis

Kineske tvrtke udružile se protiv Google trgovine

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo rade zajedno na platformi koja će omogućiti programerima van Kine da istovremeno ubace svoje proizvode na više trgovina za aplikacije.

Proizvođači su se udružili u okviru Global Developer Service Alliance (GDSA) u, čini se, pokušaju da zaustave međunarodnu dominaciju Google Play trgovine.

Budući da je Google Play Store u Kini zabranjen, korisnici Androida navikli su se na preuzimanje aplikacija iz različitih izvora, od kojih mnoge održavaju proizvođači kao što su Huawei i Oppo.

Van Kine, Google Play Store i dalje dominira. Ovaj “monopol” znači da se trgovine aplikacija trećih strana bore s podrškom za programere na međunarodnoj razini i to bi mogla promijeniti GDSA platforma.

Pokrivat će devet regija i zemalja

Međunarodna dominacija koju ima Google Play Store mnogo je akutniji problem za Huawei, koji je prošle godine izgubio licencu za nuđenje Google aplikacija i usluga.

Međutim, Huawei radi na vlastitom operativnom sistemu Harmony, i ulažu preko milijardu dolara za financiranje razvoja, rasta korisnika i marketinga Huawei Mobile Services, alternative za Google Play usluge.

Web stranica GDSA kaže da su njihove usluge planirane za devet zemalja i regija, uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Platforma bi programerima olakšala ubacivanje njihovih aplikacija u svaku trgovinu istovremeno.

Reuters prenosi da je predstavljanje za novu platformu planirano u ožujku, ali moguća je odgoda zbog izbijanja koronavirusa.

Nastavi čitati

Preporučeno