Automoto

Arizona zabranila Uberu naredna testiranja autonomnih automobila

Licenca bye bye

Foto: Pixabay

Zbog teške prometne nesreće koja je rezultirala pogibijom pješakinje Uber je izgubio svoju licencu za testiranje autonomnih automobila u saveznoj državi Arizona. Nitko ne može reći da je pretjerano šokiran takvim ishodom događaja.

Nakon nesreće prošlog tjedna u kojoj je Uberov autonomni Volvo propustio primijetiti pješakinju koja je naglo prelazila ulicu, sve je više naznaka i priča o tome kako Uberov sustav možda ipak nije spreman za samostalno krstarenje ulicama.

Uvidjeli su to i vladajući u Arizoni pa je njihov guverner Doug Ducey oduzeo Uberu dozvolu za testiranje. Osnovni razlog za to je bila snimka iz vozila koja je obišla svijet i koja je ukazala na to da Uber ipak ne može jamčiti siguran način testiranja takve tehnologije na cestama.

Foto: YouTube

Guverner Ducey je sve do sada bio jedan od najaktivnijih pobornika u području regulacije autonomnih automobila, a Arizona jedna od prvih saveznih država koje su dozvolile njihovo testiranje na svojim javnim prometnicama. Početkom ovog mjeseca čak su bili i legalizirali testne vožnje vozila bez pričuvnog vozača u njima.

Iz Ubera tim povodom gubitka licence poručuju da su oni već sami proaktivno bili obustavili testiranja (što je istina) na svim lokacijama gdje su ih obavljali te kako surađuju s istražiteljima na utvrđenju uzroka nesreće. Također su napomenuli da se nadaju kako će u budućnosti njihov dijalog s guvernerovim uredom biti otvoren po ovim pitanjima.

 

Komentiraj

Odgovori

Vrh