Geek Stuff

Aukcija predmeta iz života Stephena Hawkinga

Ajmo geekovi

Foto: Christies

Poznata aukcijska kuća Christie’s će ponuditi na dražbi neke od radova slavnog fizičara i kozmologa. Aukcija će biti začinjena i jednim pomalo neobičnim predmetom – njegovim prvim invalidskim kolicima.

Već je sve više ili manje poznato o životu fascinantnog uma našeg vremena – Stephena Hawkinga. Možda je upravo sada pravo vrijeme da se svijet pozabavi i s nešto predmeta koje je veliki Hawking ostavio za sobom.

Nekolicinu predmeta će aukcijska kuća ponuditi svim zainteresiranim kolekcionarima. Predmeti koji će na online aukciji biti dostupni (od 31. listopada pa sve do 8. studenoga) uključuju  zanimljive stvari.

Nekoliko znanstvenih radova, izvornu doktorsku disertaciju, ali i knjigu Kratka povijest vremena (potpisanu otiskom prsta). Ne treba zaboraviti ni scenarij za epizodu Simpsona u kojoj se pojavio.

Najstarija kolica

Osim nabrojanih papirnatih predmeta bit će tu i posebnih suvenira. Aukcija će sadržavati kolekciju Hawkingovih nagrada i priznanja. Vjerojatno najatraktivniji predmet će biti originalna invalidska kolica kojima se koristio  Stephen Hawking 80-ih godina prošlog stoljeća.

To su najstarija njegova postojeća kolica i jedna od prvih motoriziranih koja je imao. Poznato je i da se Hawking u ranijoj fazi svoje bolesti opirao korištenju invalidskih kolica. Christie’s čak navodi i kako je, onda kada je prešao na motorizirana, bio poznat kao pomalo divlji vozač.

Osim svih Hawkingovih predmeta u sklopu iste kolekcije Na ramenima divova bit će licitirano i za neka djela Isaaca Newtona, Alberta Einsteina i Charlesa Darwina. Spomenuta kolica imaju očekivanu cijenu od 10 pa do 15 tisuća funti, a najvrjedniji predmet te kolekcije je rukopis Isaaca Newtona o alkemiji iz 1670-ih (80 do 100 tisuća funti).

Prihod od prodaje Hawkingovih kolica proslijedit će se udruzi za borbu protiv bolesti motornih neurona (Motor Neurone Disease Association) i njegovoj zakladi.

Komentiraj

Odgovori

Vrh