Gadgeti

Autonomni koferi će biti novi in gadget

Dva različita koncepta koja će uskoro postati stvarnost

Foto: Piaggiofastforward

Od početka ove godine postoji koncept vozila za prijevoz prtljage za sve one koji ju onima koji ju ne žele ili ne mogu nositi u rukama ili gurati na kotačićima. To su pametni autonomni koferi.

Prva je u ovom polju bila kineska kompanija 90Fun koja je osmislila svojevrsni “pametni kofer” koji prati svog vlasnika. Kofer naziva 90 Fun Puppy 1 je razvijen u suradnji s kompanijom Segway pa se i kreće poput njihovog najpoznatijeg proizvoda.

Foto: 90Fun

Foto: 90Fun

Zasad nema mnogo detalja o tom samohodnom komadu prtljage, osim da Puppy 1 prati svog vlasnika poput psića ili se može do njega došetati na naredbu. Naredbe su mogućnost, ali nema podataka mora li vlasnik imati neki daljinski upravljač u tu svrhu ili koferu naređuje preko mobitela.

Foto: 90Fun

Kako je nedavno i talijanski Piaggio predstavio nešto slično, čini se da više priča nije u okviru koncepta, nego autonomni koferi uskoro postaju realnost. Stručnjaci u Piaggiou su izdvojeni u američku kompaniju Piaggio Fast Forward. Osmislili su robotsko vozilo koje slijedi svog vlasnika po gradu vozeći njegovu prtljagu.

Foto: Piaggiofastforward

Gita, kako je naziv ovom robotu, kreće se s 2 velika kotača isto poput Segwaya, a u prtljažnik obujma oko 32 litre može voziti i do 20 kg tereta. Senzori prepoznaju kretanje vlasnika i slijede ga.

Foto: Piaggiofastforward

Gitini kotači omogućuju okretanje u mjestu, senzori osim praćenja znaju izbjegavati i prepreke, a ugrađeno računalo pamti rutu kretanja te ju može ponoviti bez ljudske pratnje, što mu omogućuje funkciju dostavnog robota.

Faza u kojoj je taj proizvod? Piaggio poziva zainteresirane za prijavu na listu beta testera. O cijeni još nema govora, ali prodaja bi mogla početi tijekom 2019. godine.

Koji kofer vam se više sviđa, Puppy 1 ili Gita?

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MyDataKnox
Vrh