Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Autonomni koferi će biti novi in gadget

Dva različita koncepta koja će uskoro postati stvarnost

Od početka ove godine postoji koncept vozila za prijevoz prtljage za sve one koji ju onima koji ju ne žele ili ne mogu nositi u rukama ili gurati na kotačićima. To su pametni autonomni koferi.

Prva je u ovom polju bila kineska kompanija 90Fun koja je osmislila svojevrsni “pametni kofer” koji prati svog vlasnika. Kofer naziva 90 Fun Puppy 1 je razvijen u suradnji s kompanijom Segway pa se i kreće poput njihovog najpoznatijeg proizvoda.

Foto: 90Fun

Foto: 90Fun

Zasad nema mnogo detalja o tom samohodnom komadu prtljage, osim da Puppy 1 prati svog vlasnika poput psića ili se može do njega došetati na naredbu. Naredbe su mogućnost, ali nema podataka mora li vlasnik imati neki daljinski upravljač u tu svrhu ili koferu naređuje preko mobitela.

Foto: 90Fun

Kako je nedavno i talijanski Piaggio predstavio nešto slično, čini se da više priča nije u okviru koncepta, nego autonomni koferi uskoro postaju realnost. Stručnjaci u Piaggiou su izdvojeni u američku kompaniju Piaggio Fast Forward. Osmislili su robotsko vozilo koje slijedi svog vlasnika po gradu vozeći njegovu prtljagu.

Foto: Piaggiofastforward

Gita, kako je naziv ovom robotu, kreće se s 2 velika kotača isto poput Segwaya, a u prtljažnik obujma oko 32 litre može voziti i do 20 kg tereta. Senzori prepoznaju kretanje vlasnika i slijede ga.

Foto: Piaggiofastforward

Gitini kotači omogućuju okretanje u mjestu, senzori osim praćenja znaju izbjegavati i prepreke, a ugrađeno računalo pamti rutu kretanja te ju može ponoviti bez ljudske pratnje, što mu omogućuje funkciju dostavnog robota.

Faza u kojoj je taj proizvod? Piaggio poziva zainteresirane za prijavu na listu beta testera. O cijeni još nema govora, ali prodaja bi mogla početi tijekom 2019. godine.

Koji kofer vam se više sviđa, Puppy 1 ili Gita?

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Automoto

Jedan startup već provodi pokusne letove

Gadget

Potencijalno rješenje za brige koje ćemo imati u budućnosti

Gadget

Svaki dom je pametniji uz ovakve termostate

Automoto

Ljudi odgovarali što bi učinili na mjestu algoritma koji odlučuje o životu i smrti

Oglašavanje