Geekmaxi
Hi-tech

BBC razvija 3D radio


Inženjeri iz britanske televizijske kuće BBC razvijaju novu tehnologiju emitiranja radijskog i televizijskog programa s trodimenzionalnim zvukom.

Istraživači tehnološkog odjela korporacije BBC R&D razvijaju akustiku koja može potaknuti slušatelja da pomisli da program sluša uživo, poput koncerata gdje zvuk dolazi iz svih smjerova oko osobe.

Tehnologija može donijeti novu energiju BBC-jevom odjelu zvučnih efekata, omogućavajući stručnjacima da prevare slušatelja koji će pomisliti da čuju kako objekt mijenja poziciju. Inženjeri uvjeravaju da će korisnici moći slušati 3D zvuk iz svojih postojećih radio prijemnika i televizora.

„Želimo dostaviti novo iskustvo publici koje im daje veću zadubljenost i uključenost u sadržaj. Moramo biti sigurni i da smo dovoljno fleksibilni u pružanju tih sadržaja. To mora zvučati dobro u slušalicama, kao i putem zvučnika“, rekao je za Telegraph vodeći tehnolog za audio sustave tvrtke BBC R&D Frank Melchior.

Ovo nije prvi put da BBC tvrdi da je postigao veliko dostignuće. Prošle godine, program Today, postaje Radio 4, našalio se s građanima na dan 1. travnja demonstrirajući 3D radio, tražeći pri tome od slušatelja da pokriju rukama oči kako bi u potpunosti doživjeli novi zvuk. Kako se ispostavilo kasnije, šala je bila bazirana na realnim pretpostavkama. Istraživački nalazi tvrtke otkrili su nadanja da će 3D radio potaknuti mozak slušatelja da percipira zvuk odozgo i odozdo, kao i s lijeva i s desna te sprijeda i straga slušateljevoj poziciji. Efekt sličan onome koji proizvodi surround-sound sustav ozvučenja.

Prva testiranja nove tehnologije inženjeri su proveli snimajući koncertni nastup Last Night of the Proms rokerske grupe Elbow te radijsku predstavu Wizard of Oz.

„Postoji nekoliko načina za stvaranje 3D zvuka. Postoje psihoakustički trikovi koji mogu percipirati zvuk odozdo i odozgo. Uz Čarobnjaka iz Oza koncentrirali smo se na nekoliko scena, uključujući i tornado koji je odnio kuću daleko. Odjednom smo imali mukanje krave koja je bačena u zrak, a vjetar bi mogao biti i oko vas. Pomoću 3D zvuka možete se igrati u svakom smjeru tako da možete biti prilično kreativni. Kod orkestra ili događanja uživo, većina zvukova dolazi s pozornice ispred vas, ali osjećaj uranjanja dolazi od zvuka koji se odbija od krova i zidova“, rekao je jedan od tvoraca istraživanja Anthony Churnside.

U istraživanju je BBC testirao različite tehnologije, primjerice Ambisonics, tehnologiju u kojoj se zvuk snima pomoću više mikrofona s različitih lokacija. Zvučni zapisi se emitiraju istovremeno, dopuštajući da se s napretkom računalne snage hi-fi opreme i televizija signali dekodiraju i konfiguriraju tako da odgovaraju zvučnicima svakog slušatelja.

„Konačno rješenje će vjerojatno biti hibrid ovih tehnologija tako da možemo snimati sadržaj, stvarati ga, emitirati i slušati na najfleksibilniji način“, zaključio je Churnside.

4 komentara

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh