Apps

Biste li komunicirali s avatarom dragog vam pokojnika?

Uz tehnologiju je i život nakon smrti moguć

Foto: Pixabay

Vjerovali vi ili ne u zagrobni život, on će vjerojatno biti moguć zahvaljujući tehnologiji. Jeste li razmišljali o tome da nastavite razgovarati s avatarom preminulog vam bližnjeg? Biste li se osobno htjeli “digitalizirati” da vaši voljeni imaju spreman vaš avatar?

Virtualna besmrtnost

Sve je krenulo s jednim Rumunjem kojem je poginuo dobar prijatelj. Uslijedilo je kreiranje aplikacije Eternime koja prikuplja informacije o korisniku za njegova života.  Korištenje pametnog telefona i chatbot su prikupljeni podaci koji služe aplikaciji da stvori jednom vječni avatar.

Oni koji ostanu iza pokojnika će s avatarom komunicirati zahvaljujući nizu značajki. Geolokacija, kretanje, aktivnost, podaci o zdravlju i spavanju, fotografije te poruke. “Sve što korisnik pohranjuje u aplikaciju”, napomenuo je kreator, nekima bizarne aplikacije, Eternimea, Marius Ursache.

Ursache tvrdi da neće nikada prikazivati oglase u aplikaciji, ali planira ponuditi plativu verziju za one koji požele dodatne usluge.

Za testiranje Eternime aplikacije se prijavilo više od 40 tisuća ljudi, ali je samo njih 40 dobilo priliku za isprobavanje. Za njih je aplikacija u stvari digitalni dnevnik za upisivanje svakodnevnih događaja, sjećanja i osjećaja.

Umjetna inteligencija

Nešto slično je već stvorila Eugenia Kuyda. Nakon smrti svog prijatelja je od 10 tisuća njegovih poruka napravila chatbot zbog kojeg je imala dojam da se dopisuje s njim.

Iza njezine aplikacije Replika se nalazi umjetna inteligencija koja uči kroz razgovore s korisnicima. Ima više od 200 tisuća korisnika.

Bez obzira na neizbježna sigurnosna (možda i etička) pitanja, pitanje koje se postavlja je -u kojoj dobi biste htjeli biti “digitalizirani”?

Također, kako “cenzurirati” neke dijelove života za određene članove obitelji? Napokon, sjećanja koja dijelimo s prijateljima ne moramo dijeliti s roditeljima ili partnerom.

Komentiraj

Odgovori

Vrh