Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

CES 2018: Izbor najapsurdnijih tehnologija budućnosti

Na najvećem svjetskom Sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu se svake godine okupi više od stotinu tisuća entuzijasta za tehnologiju i gadgete kako bi predstavili i vidjeli najnovije inovacije. CES postavlja smjer za budućnost razvoja potrošačke elektronike, a prolazeći izložbenim dvoranama posjetitelji su okruženi nevjerojatnom tehnologijom koja će unaprijediti naše živote. No, tamo se može naletjeti i na neku prilično suvišnu, pa čak i posve užasavajuću tehnologiju. Donosimo kolekciju najapsurdnijih tehnologija sa sajma CES 2018.

Robotske striptizete

CES nije običan dnevni sajam. Velik dio zabave odvija se i na tulumima koje sponzoriraju korporacije i događajima po završetku radnog dana tijekom kojih posjetitelji mogu sudjelovati u nekim opuštenijim ponudama Las Vegasa. Većina ovih događaja mami posjetitelje obećanjima pristupa velikim imenima u svijetu tehnologije, ili besplatnom hranom i pićem. A neki baš pretjeraju svojim PR podvizima. Ove godine, ta čast (ili sramota) dodijeljena je klubu Sapphire Gentlemen’s Club i njihovim jezivim orvelijanskim robotskim striptizetama.

Internet stranica kluba Sapphire pozvala je pokrovitelje da dođu „gledati kako lete iskre dok Robo Twins tresu svojim hardverom i ostavljaju svakoga da se pita jesu li duple D košarice prave ili izrađene u Silicijskoj dolini“. Šarmantno.

No, čini se da su organizatori ovog spektakla potpuno promašili poantu ovih robota. Umjetnik koji je izradio robote, Giles Walker, rekao je da je bio pod utjecajem sve većeg broja nadzornih kamera, zbog čega je htio istražiti pitanje voajerizma i preokrenuti ga naglavačke tako što je napravio da su same kamere „seksi“.

Moždani zapper za mršavljenje

Industrija za gubitak težine teška je više milijardi dolara i ispunjena je ćehovima i trikovima koji nude obećanje ne samo da ćete smršavjeti, nego i da će vam to poći za rukom uz minimalno truda. Obično, kada proizvod za mršavljenje zvuči predobro da bi bio istinit, vrlo vjerojatno i je. Ovo nas dovodi do druge apsurdne tehnologije predstavljene na CES-u, slušalice koje navodno izazivaju glavobolju, a patent potpisuje tvrtka Modius Health.

Foto: Modius Health

Plastične slušalice opremljene su dvjema visećim elektrodama koje se smještaju na podloge iza ušiju. Slušalice bi trebale slati električne signale u vaš hipotalamus, s pretpostavkom da zbog stimulacije hipotalamusa dolazi do smanjenja apetita.

Na stranici ove tvrtke postoji „znanstveni“ odjeljak gdje su predstavljeni rezultati istraživanja. No, istraživanje je obavljeno na 15 ljudi tijekom 16 tjedana. Neuroznanstvenica Sandra Aamodt rekla je za The Verge: „Pouzdano mogu reći da testiranje nije obavljeno dovoljno oprezno da bi dokazalo da stvar funkcionira. Kad bi netko pristupio američkoj Agenciji za hranu i lijekove FDA za odobrenje lijeka za mršavljenje baziranog na ovakvim dokazima, njihov odlazak iz zgrade bio bi popraćen smijehom.“

Intimna digitalna umjetnost

Sljedeći proizvod ne spada u najapsurdniju tehnologiju, ali bi mogao biti penaliziran zbog nastupanja na pogrešnom sajmu. Project ARTGASM više izgleda kao izložba avangardne umjetnost, a manje kao ozbiljan potrošački proizvod. Poruka iza ove tehnologije ima pozitivan odnos prema seksu, a na tržištu definitivno ima mjesta za to. No svejedno, snimanje podataka seksualnih iskustava i pretvaranje istih u šareni laserski spektakl neće odgovarati svakome.

Tehnologija radi s pametnim vibratorom Lioness koji mapira mjerne podatke poput sile, kretanja i temperature. Podaci se zatim pretvaraju u jedinstveno vizualno iskustvo. Projekt možda neće postići uspjeh na razini iPhonea, ali će sigurno otvoriti veće razgovore o ulozi koju će ta tehnologija imati u budućnosti seksualnosti.

Pametna WC školjka od 6.000 dolara

Generalno govoreći, Japanci su nacija s puno jačim tehnološkim usmjerenjem od Sjedinjenih Država, domaćina CES-a, bar ako govorimo u okvirima svakodnevnih pogodnosti. Japan već dugo ima luksuzne visokotehnološke WC školjke s dovoljno značajki da zbune tipičnog zapadnjaka koji nije upoznat s ovom razinom dekadencije u kupaonici. Na ovogodišnjem CES-u je predstavljen možda malo previše revan pokušaj dosezanja konkurencije iz američkih redova.

Kohler je predstavio svoj paket proizvoda za pametnu kupaonicu Konnect, uključujući i Numi, WC školjku koja je kompatibilna s Amazonovom Alexom i koja može podignuti dasku za vas, puštati vašu omiljenu glazbu iz ugrađenog zvučnog sustava dok obavljate svoje, pustiti vodu na magični zamah rukom, pa čak i pratiti pokrete vaših crijeva. Da, u doba konstantnog hakiranja, netko bi mogao pomisliti da je javno objavljivanje vaših privatnih podataka o nuždi broj dva odlična ideja.

Osnovni model Numija počinje s cijenom od 5.625 dolara, a napredniji modeli koštaju i do 7.500 dolara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Ovo nije prvi pokušaj da se tako nešto stvori, ali je do sada najuspješniji.

Hi-tech

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji patrolira kako bi se uvjerio da građani te zemlje poštuju karantenu tijekom epidemije koronavirusa. Kada primijeti...

Hi-tech

Ako je čovječanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije koronavirusa, to je da niti jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja...

Hi-tech

Istraživači na jednom od najvećih kineskih sveučilišta konstruirali su robota za kojeg kažu da može spasiti živote tijekom epidemije koronavirusa. Stroj se sastoji od...

Oglašavanje