Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

CES 2018: Top pet transformativnih tehnoloških trendova

Tehnološke tvrtke iz čitavog svijeta ponovno su se okupile na Sajmu potrošačke elektronike i razotkrile svoje posljednje i najveće izume. Ove godine Intel je najavio novi čip za kvantna računala, HTC je lansirao nove naočale za virtualnu stvarnost, a Fisker je otkrio električni automobil s dometom od 644 kilometara. Scenom su dominirali i digitalni asistenti za pametnu kuću, gadgeti za poboljšanje zdravlja i kućni pomoćnici roboti. CES je ishodište brojnih transformativnih tehnoloških trendova, a 2018. godina nije iznimka.

Pametni kućni asistenti

Ove godine CES su prepravili Amazonovi uređaji s Alexa asistentom. Ako se pitate što je s Googleom, budite bez brige – Google je najavio kako će njihov asistent dobiti zaslon. Lenovo, LG i Sony proizvodit će pametne zvučnike sa zaslonima koji imaju integriran Google Assistant.

Samsung je također predstavio ažuriranu verziju vlastitog asistenta Bixby. Ovaj AI asistent u mnogo čemu je sličan Siri, Alexi i Google Assistantu. No Bixby bi mogao biti namijenjen i za nešto više od smartfona. Samsung će ovu tehnologiju inkorporirati u druge tehnologije poput televizora, pa čak i frižidera.

Retrofuturizam

Jedan iznenađujući trend s ovogodišnjeg CES-a je povratak „retrofuturističkih“ robota koji kombiniraju suvremenu tehnologiju s estetikom 20. stoljeća. Na pozornici su se pojavili roboti koji slažu odjeću, psi roboti, pa čak i robotski menadžer pametne kuće CLOi.

Tvrtke možda pokušavaju iskoristiti nostalgiju – možda kućni pomoćnici ne moraju biti elegantni i nevidljivi, već vidljivi i humanoidni.

Za vaše zdravlje

Gadgeta kojima je u fokusu poboljšanje zdravlja i općeg stanja korisnika ove godine na CES-u je bilo više nego dovoljno. Philips je lansirao nosivu traku koja se stavi oko glave i pomaže pri spavanju. Prevent Biometrics je pokazao svoj štitnik za zube koji može detektirati potres mozga. Suradnja između tvrtki Swim.com i Spire Health Tag proizvela je „pametni kupaći kostim“ kako bi korisnici mogli pratiti svoje plivačke treninge. Neutrogena je otkrila svoj SkinScanner koji se spaja na iPhone i sinkronizira s pripadajućom aplikacijom Skin360 za analizu zdravlja kože.

Virtualna stvarnost

Virtualna stvarnost još je jednom bila prva i središnja tema CES-a. HTC je otkrio svoje naočale Vive Pro s integriranim zvukom i zaslonom visoke razlučivosti od 2880*1600 piksela. Osim naočala, pojavila se i „pametna rukavica“ irske tvrtke Design Partners, haptičko sučelje za virtualnu i proširenu stvarnost. Rukavica integrira dodir i fizički osjet u iskustvo virtualne stvarnosti, što je golem korak naprijed u ostvarivanju realizma virtualne stvarnosti.

Google je otkrio i seriju kamera VR180 koje korisnicima omogućuju praktično i jednostavno snimanje vlastitog VR sadržaja, a invencija je rezultat suradnje s tvrtkama Lenovo i Yi Technology.

Ovi trendovi nisu jedine inovacije koje su predstavljene na CES-u 2018. Ali oni ukazuju na smjer kojim će tehnologije krenuti u godini koja je pred nama. S obzirom na to da su središnjom pozornicom CES-a dominirali AI asistenti, VR tehnologija i gadgeti za poboljšanje zdravlja, ponuđeni su tragovi budućnosti potrošačke elektronike.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

Tvrtka Intel je u veljači 2016. godine dovela ovog stručnjaka iz Qualcomma i postavila ga za glavnog direktora svih sektora od dizajna i inženjeringa...

Apps & Software

Fabricius bi se s vremenom trebao poboljšati, a alat za desktop stoji na raspolaganju egiptolozima, povjesničarima i antropolozima.

Apps & Software

Google Maps nije prva aplikacija koja je počela mapiranje semafora u SAD-u, tu ideju je prvi predstavio Apple sa svojom aplikacijom Apple Maps i...

Web & IT

Gmail već neko vrijeme ima probleme koji su vezani s filterima za e-mail poruke, što omogućuje da potencijalno opasne poruke stignu u pretinac korisnika.

Oglašavanje