Geekmaxi
Future

Dron će moći otkriti nasilnika u gomili

Foto: YouTube

Dron će moći otkriti nasilnika u gomili. Bilo da je u pitanju terorizam ili neki nemir druge vrste.

Naime, znanstvenici iz Velike Britanije i Indije su prateći tu zamisao demonstrirali kako su uz pomoć strojnog učenja razviti algoritam koji može otkriti nasilnika u gomili. Algoritam su poučili nekim uobičajenim nasilnim radnjama, kao što su udarci, pucnjava ili napadi nožem.

Teoretski bi to moglo pomoći policiji ubuduće da otkrije sukob koji bi ljudi na terenu previdjeli ili pomoći detektirati tko je točno ispalio metak u gomili. Sve to je provedeno na jednostavnom Parrot AR dronu.

Foto: YouTube

Sustav, dakako, još uvijek nije spreman za stvarni svijet, jer su znanstvenici imali idealne uvjete u testiranju s volonterima. U najboljem slučaju mu je preciznost bila 94%, a pala je na 79% kad bi se u sceni našlo desetak ljudi.

Amarjot Singh s Cambridgea je bio voditelj cijelog projekta i tvrdi da će se sustav testirati dodatno tako da će dronovi biti pušteni “u akciju” iznad dva festivala u Indiji.

Cijeli taj projekt ipak podiže neka etička pitanja zbog eventualne zlouporabe moći.

Špekulira se da bi države time mogle snimati ljude na javnim prostorima ili ciljano pratiti političke protivnike. Neki kritičari idu i korak dalje pa tvrde da bi se, u kombinaciji s nekim drugim sustavima praćenja, lako moglo zamisliti kompletno praćenje života određenog čovjeka.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh