Geek Stuff

DroNet algoritam uči dronove da se kreću gradskim cestama poput automobila

Dronovi mogu biti opasni.

Od hakiranja nezaštićenih uređaja do padanja s neba, dronovi mogu uzrokovati puno digitalne i fizičke štete.

Kako ovi mali leteći strojevi postaju sve češći prizor na javnim mjestima, istraživači su ih čak i namjerno zabijali u lutke i sirovu svinjetinu kako bi proučili koliko su opasni. Rezultati nisu lijepi, pa se pješacima savjetuje da budu na oprezu ako ugledaju dron koji im se približava na gradskoj cesti.

Ali istraživački tim sa Sveučilišta u Zürichu i iz Nacionalnog centra za robotiku (National Centre of Competence in Research Robotics) u Švicarskoj mogao bi uvesti tračak konzistencije i sigurnosti u načinu na koji će se dronovi ubuduće kretati oko nas. Istraživači su razvili sustav koji omogućuje dronovima da autonomno upravljaju svojim putem oko prepreka i kroz nestrukturirane ceste tako da ih se nauči da se ponašaju više kao automobili i bicikli.

„Razvili smo algoritam zbog kojeg dron može sigurno letjeti kroz gradske ceste i brzo reagirati na nepredviđene prepreke, poput drugih vozila i pješaka“, rekao je Davide Scaramuzza, voditelj Skupine za robotiku i percepciju pri Sveučilištu u Zürichu koja je razvila ovaj sustav.

Scaramuzza i njegovi kolege algoritam za vježbanje nazvali su DroNet, što je skraćeno za Drone Network. DroNet algoritam uči kako automobili i bicikli reagiraju na dinamičku okolinu gradske ceste, pa dron može raspoznati statične i pokretne prepreke, zbog čega može na vrijeme usporiti i izbjeći sudar.

„S ovim algoritmom poduzeli smo korak naprijed prema integraciji autonomnih dronova u svakodnevni život“, rekao je Scaramuzza. „Umjesto oslanjanja na sofisticirane senzore, DroNet-u je potrebna samo jedna kamera – vrlo slična onoj na bilo kojem smartfonu – na dronu.“

Većina današnjih dronova koristi GPS, što je odlično ako lete iznad zgrada ali je vrlo komplicirano ako lete pri niskim visinama na cestama s gustim prometom. Scaramuzza i njegov tim su, kako bi naučili drona da sigurno upravlja kroz grad, prikupili podatke automobila i bicikli u urbanim postavkama i ubacili te podatke u algoritam DroNet, koji je podatke iskoristio kako bi naučio pravila ponašanja u prometu – poput zadržavanja u vlastitoj traci i usporavanja pred preprekom.

Takav zdravorazumski sustav mogao bi biti vrijedan kad dronovi preuzmu zadatke poput dostave i službe poput spasilačkih. No, Scaramuzza i njegov tim morat će prvo unaprijediti svoj algoritam kako bi se omogućilo brži i spretniji let.

Komentiraj

Odgovori

Vrh