Gaming

Edukativna računalna igrica za borbu protiv lažnih vijesti

Protiv moderne pošasti stiže oružje u vidu igrice

Foto: Pixabay

Širenje teorija zavjera internetom, osramoćenje svojih protivnika ili preuzimanje njihovog identiteta… to su samo neke su od strategija koje su razvijene u edukativnoj igrici za borbu protiv lažnih vijesti.  Predstavili su je znanstvenici sa sveučilišta u Cambridgeu.

Dotična računalna igrica je dostupna na getbadnews.com i poziva korisnike da stvore svoj fiktivni digitalni medij putem kojeg bi mogli širiti lažne informacije i stjecati što veću publiku, dok se pritom moraju ipak potruditi da očuvaju i neku minimalnu razinu vjerodostojnosti.

Kako bi postigli cilj širenja lažnih vijesti igrači se mogu poslužiti raznim strategijama, kao što bi primjerice bilo otvaranje raznih lažnih računa na društvenim mrežama, “fotošopiranje” snimki, a među prokušanim strategijama je i širenje članaka sumnjivog sadržaja. Kakvog to sve edukativnog smisla ima, pitate se?

“Kad se postavite u kožu osobe koja vas nastoji prevariti, prisiljeni ste izoštriti svoje sposobnosti da to uočite i da biste se mogli odupirati njezinim tehnikama,” poručuje Sander van del Linden, voditelj laboratorija na Sveučilištu u Cambridgeu. On radi na “teoriji inokulacije”.

“Želimo pomoći razvijati ‘mentalna antitijela’ da bismo se tako onda cijepili protiv čestog širenja lažnih informacija”, tvrdi van del Linden.

Igrica je testirana na otprilike stotinjak gimnazijalaca u Nizozemskoj. Budući da su se ti adolescenti upoznali s tehnikama dezinformacija naučili su vjerojatno onda manje vjerovati lažnim informacijama. Znanstvenici su procijenili kako je rezultat igrice “ograničavajuć, ali da obećava”.

Nadaju se kako će moći poboljšati učinkovitost igrice tako što će prikupljati podatke o njezinom korištenju i usavršavati je.

Autori zasad nastoje razviti igricu za borbu protiv radikalizacije na internetu. Smatraju kako se radikalizacija provodi “identičnim tehnikama manipulacije: izazivaju se, primjerice, snažne emocije temeljene na lažnim informacijama”.

Također imaju želju prevesti igricu i na druge jezike kako bi bila dostupna u državama poput “Ukrajine, gdje dezinformacija može igrati veliku i štetnu ulogu”.

Komentiraj

Odgovori

Vrh