Future

Energija iz padanja snijega?

Energija se može dobiti i iz pukog padanja snijega. Struja tako nastaje korištenjem silikona negativnog naboja u kontaktu sa snijegom pozitivnog naboja. Što stoji iza ove ideje?

Znanstvenici sveučilišta UCLA razvili su uređaj koji su nazvali “snow-based TENG”. Triboelektrični je to nanogenerator temeljen na snijegu, koji je u stanju stvoriti energiju iz jednog zaista obnovljivog izvora – padanja snijega.

Triboelektrični efekt u ovom procesu je i inače poznata stvar i odnosi se na dobivanje energije iz trenja.

Primjerice, drobljenjem kristalnog šećera nastaju maleni električni izboji koji se mogu vidjeti kao slaba plavičasta svjetlost. U nekim znanstvenim laboratorijima se tim načinom dobivanja struje istražuje razvoj odjeće od posebnih polimera. Takvo što će nam jednog dana vjerojatno napajati gadgete samo tako što nosimo odjeću i krećemo se u njoj.

Foto: Scencedirect

U ovom slučaju su znanstvenici triboelektrični učinak iskoristili tako da snijeg koji je pozitivno nabijen pada na silikon negativnog naboja čime se onda stvara statički elektricitet.

U svom znanstvenom radu opisuju cijelu izradu TENG generatora koji stvara elektricitet interakcijom između jednog materijala koji hvata elektrone s drugim koji ih predaje.

Sintetički materijal koji se sastoji od atoma silicija i kisika u kombinaciji s ugljikom, vodikom i drugim elementima, negativnog je naboja pa kad na njega pada snijeg stvara struju koju uređaj hvata i poslije ju može prosljeđivati uređajima koje treba napajati.

Generator takvog tipa mogao bi se jednog dana koristiti i za napajanje raznih, posebno nosivih gadgeta i senzora, ali i integrirati u solarne ploče u područjima gdje često pada snijeg kako bi im povećao učinkovitost.

Cijeli znanstveni rad možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Odgovori

Vrh