Pratite nas

Gaming

Esport mnogi ne smatraju sportom

Profesionalni gaming još neće u program Olimpijskih igara

Objavljeno

-

Foto: YouTube


Esport ili profesionalni gaming je mnogima prerastao iz hobija u profitabilnu profesiju. Posao je to zbog kojeg se mora provesti puno vremena za računalom, trenirati te usavršavati svoje vještine. Ono oko čega se lome koplja je kvalificiranje te aktivnosti.

Pravi sport ili profitabilni hobi?

Još uvijek se vode burne rasprave što točno predstavlja ta aktivnost. Sport? Hobi? Industrija? Nešto drugo?

Teško je naći terminologiju koja zadovoljava sve strane.

Zagovornici esporta kao sporta već godinama lobiraju da se ti turniri uvrste u program Olimpijskih igara. Za Tokio, koji će biti domaćin Olimpijskih igara iduće godine, već je malo prekasno. No za Pariz koji će olimpijce ugostiti 2024. još se vode rasprave.

Ako se pita njemački Olimpijski odbor, esport nije pravi sport. Šef njemačkog Olimpijskog odbora, Alfons Hörmann je u izjavi medijima iznio svoj decidirani stav. “Esport ne postoji. I neće biti uključen u olimpijski program”, odlučan je bio Hörmann.

Kriteriji

Time je Hörmann samo potvrdio stav njemačkog Olimpijskog odbora koji drži da je “igranje videoigara bitan dio svakodnevne kulture kod mladih”, ali  da “ne ispunjava sve kriterije za dobivanje potpore kao tradicionalan sport”.

Isto tako misli i njemački političar i ministar sporta u saveznoj državi Hesse, Peter Beuth. On ne samo da ne priznaje sportsku komponentu esporta, nego i traži da se u potpunosti promijeni terminologija.

Profesionalni gaming je tako usporedio s pletenjem i puštanjem pjesama. Dodao je i da bi Njemačka trebala spriječiti da se u esportu prihvate ideje o fair playu i poštovanju protivnika.

Nisu ipak svi u Njemačkoj protiv esporta. Ministrica digitalizacije Dorothee Bär ne dvoji o tome u koju kategoriju esport spada. Za nju je to, naprosto, pravi sport.

I dok se neki svađaju oko terminologije, ponajbolji esportaši zarađuju milijune.

A što vi mislite o uvrštavanju igranja video igara u sport?

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gaming

Odgođene čak četiri dugo iščekivane igre

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Steam/ Cyberpunk 2077

Početkom tjedna, japanska tvrtka Square Enix najavila je odgodu izlaska za dvije igre : Final Fantasy VII Remake i Marvel’s Avengers. Predviđeni datum izlaska igre Final Fanatasy VII Remake trebao je biti 3. ožujka 2020. godine, a 15. svibanj 2020. je bio rezerviran za akcijsko-pustolovnu igru Marvel’s Avengers. Obje igre su odgođene, a iz tvrtke su se ispričali zbog ovakvog poteza i zamolili za strpljenje. Novi predviđeni datum izlaska igre Final Fantasy VII Remake trebao bi biti 10. travnja. Za Marvel’s Avengers trebat će ipak malo više vremena, pa je izlazak najavljen tek 4. rujna.

Jučer je vijest o odgodi izlaska najiščekivanije igre 2020. godine, Cyberpunk-a 2077, rastužila fanove. Cyberpunk 2077 trebao je izaći 16. travnja, no čini se kako to ipak neće biti moguće. Predstavnik poljske tvrtke CD Projekt izjavio je kako igra još treba doradu i usavršavanje, pa su izlazak igre pomaknuli na jesen 2020., točnije 17. rujna.

Danas je najavljena još jedna odgoda, a radi se o igri Marvel’s Iron Man VR za PlayStation VR. Igra je trebala izaći 28. veljače, a datum izlaska je pomaknut na 15. svibanj 2020. godine.

S obzirom na sve odgode, čini se kako će proljeće i jesen biti prepuni novih igara i raj za gejmere.

Nastavi čitati

Gaming

Sands of Salzaar – kineska open world RPG igra postaje jedna od najprodavanijih na Steamu

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Steam/ Sands of Salzaar

Čini se kako svakih par mjeseci na samom vrhu Steamove liste najprodavanijih igara nađe se neka kineska indie igra. Igre China Parents i Scroll of Taiwu postigle su ogroman uspjeh prošle godine, prodavši više od milijun primjeraka. To zapravo i nije iznenađujuća informacija ako uzmemo u obzir da je Steamovo drugo najveće demografsko područje upravo Kina.

Igra Sands of Salzaar objavljena je 2. siječnja ove godine i već se našla na Steamovoj globalnoj listi najprodavanijih igara, s procjenom od oko 50.000 prodanih primjeraka u prvom tjednu. Očekuje se da će se igra prodati u 200.000 primjeraka do kraja siječnja. Iako je igra dostupna samo na pojednostavljenom kineskom, igra je prikupila više od 2600 uglavnom pozitivnih recenzija i trenutno je 31. najigranija igra na Steamu prema broju istodobnih igrača.

Prema recenzijama, izgled Sands of Salzaar definitivno opravdava njegov uspjeh, a igrači igru opisuju kao dinamičan svijet smješten u mističnu pustinju.

Sands of Salzaar bi s vremenom trebala postati dostupna i na engleskom. Iako ne znamo točno kad bi se engleska verzija mogla pojaviti, na Steamu navode kako im je to trenutno prioritet.

Nastavi čitati

Gaming

Fortnite je igra s najvećom zaradom u 2019. godini

Objavljeno

-

Objavio

Nepokolebljivi uspjeh Fortnitea nastavio i drugu godinu zaredom, a Epicov svestrani (uključujući Star Wars) battle royal zaradio je nevjerojatnih 1,8 milijardi dolara u 2019. godini, navodi se u “SuperData Year in Review” izvješću. To nije rekord kojeg je Fortnite imao prve godine, ali niti jedna druga igra nije generirala toliko novca u 2019. godini.

Free-to-play igre i dalje su na vrhu liste po zaradi, a četiri od pet dolara potrošenih na digitalne igre ide upravo njima. Većinski se radi o mobilnim igrama, koje su tijekom godine ostvarile 64,4 milijarde dolara, a slijede ih PC igre sa 29,6 milijardi dolara. Konzole su generirale oko 15,4 milijarde dolara. Na konzolama i računalima, zarada od free-to-play igara je opala, dok je na mobilnim uređajima porasla za nekoliko milijardi dolara.

Premium igre nisu imale tako dobru godinu, gdje je prihod smanjen za pet posto. FIFA 19, Call of Duty: Modern Warfare i GTA 5 zauzeli su prva mjesta na ljestvici.

Sveukupno gledano, digitalne igre i interaktivni mediji zaradili su više nego u bilo kojoj drugoj godini, rekordnih 120,1 milijardi dolara, iako ta brojka uključuje i novac zarađen od YouTube videozapisa i Twitch streamova. Samo digitalne igre dostigle su 109,4 milijarde dolara, što je također rekord.

Nastavi čitati

Preporučeno