Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gaming

Esport mnogi ne smatraju sportom

Profesionalni gaming još neće u program Olimpijskih igara

Esport ili profesionalni gaming je mnogima prerastao iz hobija u profitabilnu profesiju. Posao je to zbog kojeg se mora provesti puno vremena za računalom, trenirati te usavršavati svoje vještine. Ono oko čega se lome koplja je kvalificiranje te aktivnosti.

Pravi sport ili profitabilni hobi?

Još uvijek se vode burne rasprave što točno predstavlja ta aktivnost. Sport? Hobi? Industrija? Nešto drugo?

Teško je naći terminologiju koja zadovoljava sve strane.

Zagovornici esporta kao sporta već godinama lobiraju da se ti turniri uvrste u program Olimpijskih igara. Za Tokio, koji će biti domaćin Olimpijskih igara iduće godine, već je malo prekasno. No za Pariz koji će olimpijce ugostiti 2024. još se vode rasprave.

Ako se pita njemački Olimpijski odbor, esport nije pravi sport. Šef njemačkog Olimpijskog odbora, Alfons Hörmann je u izjavi medijima iznio svoj decidirani stav. “Esport ne postoji. I neće biti uključen u olimpijski program”, odlučan je bio Hörmann.

Kriteriji

Time je Hörmann samo potvrdio stav njemačkog Olimpijskog odbora koji drži da je “igranje videoigara bitan dio svakodnevne kulture kod mladih”, ali  da “ne ispunjava sve kriterije za dobivanje potpore kao tradicionalan sport”.

Isto tako misli i njemački političar i ministar sporta u saveznoj državi Hesse, Peter Beuth. On ne samo da ne priznaje sportsku komponentu esporta, nego i traži da se u potpunosti promijeni terminologija.

Profesionalni gaming je tako usporedio s pletenjem i puštanjem pjesama. Dodao je i da bi Njemačka trebala spriječiti da se u esportu prihvate ideje o fair playu i poštovanju protivnika.

Nisu ipak svi u Njemačkoj protiv esporta. Ministrica digitalizacije Dorothee Bär ne dvoji o tome u koju kategoriju esport spada. Za nju je to, naprosto, pravi sport.

I dok se neki svađaju oko terminologije, ponajbolji esportaši zarađuju milijune.

A što vi mislite o uvrštavanju igranja video igara u sport?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Gaming

Blizzard je prvi put detaljno predstavio Shadowlands na BlizzConu 2019. godine.

Gaming

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj kaže kako tematika igrica nikako ne utječe na dječje ponašanje, ne čini ih agresivnijima te djeca ne pokušavaju emulirati ono...

Gaming

Igra bi trebala biti lansirana 18. kolovoza, a oni koji su je imali prilike testirati usporedili su je s meditacijom.

Gaming

Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima, 2020. godina bit će najbolja godina za proizvođače igara i igračkog hardvera u posljednjih 10 godina.

Oglašavanje