Geekmaxi
Geek

EU propisuje etička načela za umjetnu inteligenciju

Inovacije vs. regulacije

Foto: Pixabay

Projekti umjetne inteligencije morali bi biti pod nadzorom ljudi. Baš kao što bi morali biti transparentni, imati pouzdane i sigurne algoritme te podijegati pravilima zaštite privatnosti i podataka. Tako navodi EK među ostalim preporukama.

Ta se načela mogu ostvariti temeljem strategije za umjetnu inteligenciju iz travnja prethodne godine. Ona, između ostalog, predviđa i povećanje javnih i privatnih ulaganja u tu tehnologiju – do najmanje 20 milijardi eura godišnje u narednih 10 godina.

Europska inicijativa je sastavni dio globalne rasprave o tome trebaju li kompanije nadrediti etička pitanja poslovnim interesima i kada. Također, upitno je koliko strogi mogu biti regulatori u odnosu prema novim projektima da ne bi pritom ugrozili inovacije.

“Etička dimenzija umjetne inteligencije nije luksuz niti puki dodatak. Naše društvo može potpuno iskoristiti potencijal tehnologije samo ako u nju ima povjerenja”, stoji je u priopćenju potpredsjednika EK za digitalnu ekonomiju i društvo Andrusa Ansipa.

Umjetna inteligencija može poslužiti širokom spektru sektora. To bi bili zdravstvo, potrošnja energije, sigurnost automobila, klimatske promjene, poljoprivreda te upravljanje financijskim rizicima.

Također može biti od pomoći u otkrivanju prijevara ili prijetnji kibernetičkoj sigurnosti te omogućiti sigurnosnim agencijama upsješniju borbu protiv kriminala.

Paralelno, umjetna inteligencija nosi nove izazove za budućnost rada i otvara brojna etička i pravna pitanja.

Prošle godine je EK angažirala 52 stručnjaka iz akademske zajednice, industrijskih udruženja i kompanija, uključujući SAP, Google, Santander i Bayer. Svi su oni pomogli pri izradi nacrta načela.

Kompanije i organizacije se mogu prijaviti za pilot fazu koja će biti pokrenuta u lipnju kako bi se utvrdila njihova primjenjivost u praksi. Nakon toga stručnjaci će analizirati rezultate, a Komisija odlučiti o sljedećim potezima.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh