Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

EU propisuje etička načela za umjetnu inteligenciju

Inovacije vs. regulacije

Projekti umjetne inteligencije morali bi biti pod nadzorom ljudi. Baš kao što bi morali biti transparentni, imati pouzdane i sigurne algoritme te podijegati pravilima zaštite privatnosti i podataka. Tako navodi EK među ostalim preporukama.

Ta se načela mogu ostvariti temeljem strategije za umjetnu inteligenciju iz travnja prethodne godine. Ona, između ostalog, predviđa i povećanje javnih i privatnih ulaganja u tu tehnologiju – do najmanje 20 milijardi eura godišnje u narednih 10 godina.

Europska inicijativa je sastavni dio globalne rasprave o tome trebaju li kompanije nadrediti etička pitanja poslovnim interesima i kada. Također, upitno je koliko strogi mogu biti regulatori u odnosu prema novim projektima da ne bi pritom ugrozili inovacije.

“Etička dimenzija umjetne inteligencije nije luksuz niti puki dodatak. Naše društvo može potpuno iskoristiti potencijal tehnologije samo ako u nju ima povjerenja”, stoji je u priopćenju potpredsjednika EK za digitalnu ekonomiju i društvo Andrusa Ansipa.

Umjetna inteligencija može poslužiti širokom spektru sektora. To bi bili zdravstvo, potrošnja energije, sigurnost automobila, klimatske promjene, poljoprivreda te upravljanje financijskim rizicima.

Također može biti od pomoći u otkrivanju prijevara ili prijetnji kibernetičkoj sigurnosti te omogućiti sigurnosnim agencijama upsješniju borbu protiv kriminala.

Paralelno, umjetna inteligencija nosi nove izazove za budućnost rada i otvara brojna etička i pravna pitanja.

Prošle godine je EK angažirala 52 stručnjaka iz akademske zajednice, industrijskih udruženja i kompanija, uključujući SAP, Google, Santander i Bayer. Svi su oni pomogli pri izradi nacrta načela.

Kompanije i organizacije se mogu prijaviti za pilot fazu koja će biti pokrenuta u lipnju kako bi se utvrdila njihova primjenjivost u praksi. Nakon toga stručnjaci će analizirati rezultate, a Komisija odlučiti o sljedećim potezima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Web & IT

Ako tražite posao tijekom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći i...

Biznis

Korisnici usluga elektroničkih komunikacija ne moraju strahovati zbog nepredviđenih troškova u roamingu jer će pravila i cijene za Ujedinjeno Kraljevstvo biti na snazi najmanje...

Hi-tech

Komisija podupire dogovor država članica EU-a o zajedničkom paketu instrumenata za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem mobilnih mreža pete generacije (5G). Podrška Komisije...

Oglašavanje