Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Evo koliko je Netflix kod nas jadniji nego kod drugih

Možda ima manje sadržaja, ali zato je bar skuplji 😀

Netflix se kod nas ne može podičiti nekom izvanserijskom dostupnošću sadržaja, a bogme ni cijenom. Postoji zato nova analiza po zemljama koja pokazuje zanimljive rezultate. Kanađanima je najbolje, Dancima nije baš zavidno, a kako stojimo mi?

Agencija CompariTech je analizirala dostupan katalog sadržaja za Netflix. Obuhvaćeno je 78 zemalja svijeta te je sve uspoređeno s cijenama pretplate. Izračunali su to kako bi se dobili podaci o “isplativosti”, tj. vrijednosti koju pretplatnici u svakoj pojedinoj od zemalja dobivaju za svoj novac.

Brojke

U Sjedinjenim Državama gledatelji na Netflixu imaju, nimalo začuđujuće, daleko najveći izbor filmova i serija za konzumiranje. Usprkos tome, ne dobivaju najbolju vrijednost za novac. Po tom parametru najbolje ipak prolaze njihovi susjedi Kanađani. Oni, pak, pretplatu plaćaju 10% manje od Amerikanaca, a imaju gotovo isti sadržaj na raspolaganju.

Foto: Comparitech

Sve nas, jasno, zanima dobiveno brojčano stanje za Hrvatsku. Prema podacima spomenute agencije pretplatnici Netflixa u našoj zemlji na izbor imaju 2.617 filma i 1.183 serije. To čini ukupnost od, prilično  okruglih, 3.800 naslova.

Usporedbe

Čisto za usporedbu, Netflix katalog u SAD-u ima u ponudi više od 5.800 naslova. To bi onda značilo da Hrvati imaju oko 35% manje izbora.

Cijena one osnovne pretplate kod nas je 7,99 eura (oko 59 kuna), a u SAD-u to iznosi 7,99 dolara (ili 52,5 kuna).

Ukoliko se obrati pozornost na svjetski prosjek, Hrvatska se ipak nalazi prilično blizu tog prosjeka. Dostupan Netflixov katalog je kod nas tek nešto lošiji od prosjeka. Cijena je, pak, po naslovu neznatno viša.

Ipak, ako se uspoređuje naše s Netflixovim matičnim tržištem (SAD-om), onda je situacija malo drukčija. Kod nas je Netflix 35% lošiji i 12% skuplji. Hrvati, prema tome, po dostupnom naslovu daju 0,00237 dolara, tj. čak 73% više nego pretplatnici u Sjedinjenim Državama. Njima osnovni paket stoji 0,00137 dolara po naslovu.

Općenito gledajući, stanovnici Europe plaćaju više nego ostatak svijeta. Razlog za to leži u višim stopama PDV-a. U daleko najlošijoj poziciji su Danci koji imaju tek oko 2.500 dostupnih naslova, a za mjesečnu pretplatu izdvajaju gotovo 12 eura.

Isplati li se vama ili gledate takve sadržaje na drugi način?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Sci-fi

Ova je zima bila izuzetno uspješna za streaming platformu Netflix čija je popularnost iznimno narasla premijerom serije The Witcher. Postoji li mogućnost da munja...

Sci-fi

Iako je već postalo repetitivno referirati se na Lovecraftovsku atmosferu, ovdje se ona svakako osjeća. Buđenje ukletog grada, misterije i jezero koje se ”probudilo”...

Apps & Software

Neki od streaming servisa su najavili da će čak i poboljšati kvalitetu streamanja u odnosu na ranije

Sci-fi

Stigao je prvi službeni trailer za nadolazeći Disneyjev sci-fi, obiteljsko-avanturistički film Artemis Fowl, inspiriran serijom knjiga Eoin Colfer. Kako doznajemo, film će svoju premijeru...

Oglašavanje