Pratite nas

Web & IT

Facebook donosi 3D fotke, ali ne baš svima

Bez ikakvih naočala

Objavljeno

-

Foto: facebook360


Na Facebook sad stižu i 3D fotke, ali neće biti dostupne baš svima.

Iako je najveća društvena mreža na svijetu trenutno najviše spominjana zbog hakerskih napada i gigantskih krađa podataka u vezi s tim, oni se još uvijek trude na neki način pomicati granice. Naime, nakon svih silnih skandala Facebook se više ni ne trudi umirujućom retorikom ublažiti posljedice hakerskih napada. Jednostavno kažu brojčano koliko je oštećenih i što je točno posrijedi. Vjerojatno su na teži način, zbog bogatog iskustva na tom polju, naučili da se neiskrenost dugoročno ne isplati.

Evo još neke tehnički zanimljive novine koju su pustili u optjecaj. Naime, uveli su novu značajku koja omogućuje objavu fotografija na zidovima korisnika koje su, navodno, 3D fotke.

Pravi pravcati 3D?

Usprkos tome što ih se zove 3D photos, spomenute fotografije čije će prikazivanje omogućiti nova značajka neće uistinu biti trodimenzionalne. Kao što ste već vjerojatno nagađali. Fotografije se neće moći rotirati da budu vidljive iz svih kutova.

Ipak, imat će svojevrsnu dubinu zahvaljujući kojoj će ih biti moguće sagledati iz više kutova nego što je to slučaj s konvencionalnim fotografijama.

Iz Facebooka poručuju da će to iskustvo biti kao da gledate prizor koji je na fotografiji dok stoji nepomično iza prozorskog stakla.

Neće baš svi moći snimati nove fotke s 3D efektima. Za to ipak treba imati mobitel s dvije kamere. Nakon što se snimi fotografija onda će se pomoću umjetne inteligencije dodati ono što je potrebno kako bi se stvorila iluzija trodimenzionalnosti.

Osim u wen pregledniku, 3D Photos će biti moguće gledati u pregledniku Oculus na Oculusu Go ili pak na Firefoxu na Oculusu Rift.

Kako bi jedna takva fotka ispala dobro iz Facebooka savjetuju da subjekt ili objekt nikako ne snimamo iz prevelike blizine. Mora se paziti i na kontrast te na odabir zanimljivih boja i tekstura.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Web & IT

Pratite epidemiju koronavirusa pomoću ove web stranice

Objavljeno

-

Objavio

Širenje koronavirusa (poznat i kao 2019-nCoV) iz Wuhana diljem kopnene Kine i u druge dijelove svijeta je uistinu alarmantno, a trenutni opseg epidemije je teško razumjeti bez konkretnih brojki. Za sve one koji su znatiželjni (ili zabrinut), Centar za sistemsku znanost i inženjering (CSSE) na Sveučilištu Johns Hopkins stvorio je internetsku nadzornu ploču koja prati trenutni status epidemije koronavirusa.

Web stranica uključuje više grafova i slika kao što su broj potvrđenih slučajeva, broj oporavaka, smrtnih slučajeva i njihovih lokacija. Podaci se ažuriraju u stvarnom vremenu. Možete kliknuti na razne slike i okvire kako bi dobili prošireni prikaz i više detalja.

Nadzorna ploča je iznimno korisna jer sadrži informacije koje prikazuju potpunu sliku epidemije virusa vrlo jasno i bez komentara. Za razliku od raznih tvrdnji i nagađanja o virusu na koja se može naletjeti na internetu, ova web stranica sadrži stvarni uvid u razmjere epidemije.

Stvarno stanje epidemije možete pogledati OVDJE.

Nastavi čitati

Web & IT

Instagram Direct Messages postaju dostupne i na webu

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Instagram napokon donosi direct messages (izravne poruke) na web. Od danas, mali postotak globalnih korisnika platforme moći će pristupiti svojim DM-ovima na Instagramovoj web stranici. Smatra se kako će ovaj potez biti iznimno koristan za tvrtke, influencere i sve druge koji šalju puno DM-ova, a osim toga svakako će upotpuniti iskustvo korištenja ove platforme na različitim uređajima. Današnji program predstavljen je samo kao test, tvrde iz tvrtke, a više detalja o potencijalnom trajnom uvođenju ove opcije znat ćemo u budućnosti.

Slanje direktnih poruka uglavnom će izgledati isto putem preglednika i na mobilnom uređaju. Moguće je stvoriti nove grupe ili započeti chat bilo sa stranice profila korisnika ili DM-a. Dvostrukim dodirom (klikom) je moguće lajkati poruku, podijeliti sliku ili vidjeti ukupan broj nepročitanih poruka. Ako ova opcija zaživi, moći ćete primati DM obavijesti sa svog stolnog računala ako u svom pregledniku omogućite obavijesti za cijelu Instagram stranicu.

Iz Instagrama najavljuju kako ovo nije jedini test ovakve prirode, te da će nastaviti testirati ovu opciju do daljnjeg.

Nastavi čitati

Web & IT

Facebook će zabraniti ‘deepfakeove’, ne i parodične video snimke

Objavljeno

-

Objavio

Facebook će zabraniti ‘deepfakeove’ odnosno video snimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba, objavila je ta društvena mreža.

U odluci objavljenoj na blogu, Facebook navodi da će ukloniti video snimke koje su izmijenjene na način da to nije očito, zbog čega mogu obmanuti korisnike interneta kada je riječ o izjavama neke osobe, a koje se izrađuje pomoću umjetne inteligencije koja “miješa, zamjenjuje ili dodaje” neki sadržaj u video kao da je “autentičan”.

Odluka se ne odnosi na “parodičan ili satiričan sadržaj” ili na video snimke koje su montirane tako da su izostavljene riječi ili im je promijenjen redoslijed, precizira potpredsjednica Facebooka, Monika Bickert.

Facebook će također nastaviti uklanjati audiovizualni sadržaj koji krši “standarde zajednice” i jako smanjiti broj pratitelja onih sadržaja koje vanjski kontrolori s kojima surađuje, kao što je AFP, označe kao lažne.

Facebook je 2016. pokrenuo program provjere istinitosti sadržaja koji se objavljuje na njegovim stranicama i na Instagramu u suradnji s vanjskim kontrolorima (Third party fact-checking) u kojem sudjeluje šezdesetak medija širom svijeta.

Nastavi čitati

Preporučeno