Pratite nas

Web & IT

Facebook Pay – novi sustav plaćanja za WhatsApp, Instagram i Facebook

Objavljeno

-

Facebook lansira novi sustav plaćanja, prikladno nazvan Facebook Pay. Bit će dostupan putem, naravno, Facebooka, Messengera, Instagrama i WhatsAppa, a osmišljen je tako da olakšava plaćanje putem tih Facebookovih popularnih društvenih mreža i aplikacija. Uz pomoć Facebook Pay sustava moći ćete slati novac prijateljima, kupovati robu ili slati donacije.

Foto: TechCrunch

Usluga će biti odvojena od Facebookovog novog Calibra walleta i mreže Libra, a “izgrađena je na postojećoj financijskoj infrastrukturi i partnerstvima”, navodi tvrtka.

Facebook ovaj tjedan planira započeti s uvođenjem Facebook Pay-a na Messenger i Facebook u SAD-u. Usluga će u početku biti dostupna za prikupljanje sredstava, isplate od osobe do osobe, za kupovinu ulaznica za evente, in-game kupnje i za određene transakcije na Marketplaceu. “S vremenom planiramo uslugu Facebook Pay omogućiti većem broju ljudi i mjesta, uključujući i korištenje preko Instagrama i WhatsAppa”, objašnjava Deborah Liu, Facebookova potpredsjednica odjela za tržište i trgovinu.

Facebook Pay će biti dostupan u odjeljku s postavkama u Facebook ili Messenger aplikaciji, a podržavat će većinu debitnih i kreditnih kartica, kao i PayPal.

Facebook nije otkrio kada će ovaj platni sustav biti dostupan u svim njegovim aplikacijama, niti kada će biti pokrenut van SAD-a. Facebook Pay dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je veliki broj platnih tvrtki odustao od Facebookovog projekta Libra. PayPal, tvrtka koja će navodno podržavati Facebook Pay, jedna je od prvih tvrtki koja se distancirala od Libra Association-a , neprofitne organizacije koja nadgleda stvaranje kriptovalute i njezino predstavljanje.

“Facebook Pay dio je našeg neprekidnog rada kako bi trgovina bila što udobnija, dostupnija i sigurnija korisnicima naših aplikacija”, kaže Liu. “Nastavit ćemo razvijati Facebook Pay i tražit ćemo načine kako ga učiniti još korisnijim za ljude koji koriste naše aplikacije.”

Web & IT

The Pirate Bay ponovno testira streaming opciju

Objavljeno

-

Objavio

Foto: The Pirate Bay/ The Verge

Torrent stranica The Pirate Bay odavno je poznata po tome što ljudima omogućuje preuzimanje piratskih filmova i TV serija. No, čini se kako će sad korisnicima omogućiti i novu opciju- streamanje. Za određene naslove pojavljuje se zeleni gumb za reprodukciju pored gumba za preuzimanje, koji omogućuje opciju “Pokreni koristeći Baystream”. BayStream navodno omogućuje streamanje videozapisa u pregledniku, mada za sada nije jasno tko pokreće BayStream i koja je njihova veza s Pirate Bayom. Ova značajka streamanja čini se nije još u potpunosti funkcionalna.

Ovo nije prvi put da Pirate Bay pokušava ući u svijet streaminga. 2016. godine torrent je omogućio Torrents Time, dodatak koji je na sličan način dopuštao streamanje u pregledniku, ali je nudio lošu kvalitetu slike. (Izgleda da Torrent Time i dalje postoji, ali se više baš ne koristi). Pirate Bay je 2011. godine pokrenuo vlastitu platformu za dijeljenje datoteka pod nazivom BayFiles, koji je bio ugašen 2014. godine nakon što je švedska policija izvršila raciju na servere Pirate Bay-a, a s radom je nastavio prošle godine.

Foto: The Pirate Bay

Kako broj streaming servisa raste, pristup sadržaju postaje teži i skuplji, što je stvorilo zabrinutost oko potencijalnog porasta piratstva i drugih ilegalnih alternativa. Piratski sadržaj je do sad bio najpopularniji za sadržaje poput Igre Prijestolja i Mandalorian koji su ekskluzivno vezani za jedan određeni streaming servis.

Predviđa se da će Disney+ Mandalorian postati najpiratiziraniji sadržaj godine i da će možda nadmašiti Game of Thrones (Igre prijestolja) koji slovi za sadržaj koji se najviše piratizirao ikad. Premijera 8. sezone Game of Thrones imala je tri puta više pregleda na piratskim sadržajima nego na službenom HBO servisu. Ako Pirate Bay doda i streaming opciju, vrlo je vjerojatno da će trend piratizacije porasti.

Nastavi čitati

Web & IT

Ovogodišnji YouTube Rewind video uči iz prošlogodišnjih grešaka

Objavljeno

-

Objavio

YouTube Rewind je video serija stvorena i producirana od strane YouTubea i Portal A Interactivea. Predstavlja pregled i sažetak viralnih videozapisa, događaja, trendova, memeova i glazbe koji su obilježili pojedinu godinu. Svake godine se povećava broj predstavljenih YouTube persona, a serije se mogu pronaći na službenom YouTube kanalu.

Završava još jedna godina, a to znači da je vrijeme za YouTube Rewind, osvrt na posljednjih dvanaest mjeseci kako bi istaknuo najpopularnije videozapise na platformi.

Nakon prošlogodišnjeg urnebesnog debakla u kojem je Rewind 2018. postao najomraženiji videozapis ikada, YouTube se uistinu trudi da ovog puta napravi nešto drugačije. Ove godine osim poznatih kategorija, YouTube je uključio i ‘memeove’.

Umjesto originalnog sadržaja koji je sačinjavao prošlogodišnji Rewind, ovogodišnji video je sažetak najgledanijih videozapisa i kreatora u posljednjih dvanaest mjeseci. Video sadrži glazbeni, gaming i beauty sadržaj, a može se pohvaliti velikim imenima poput PewDiePiea i Jellya, a u glazbenoj kategoriji s glazbenicima poput Lil Nas X i Billie Eilish.

Video je podijeljen na kategorije kao što su glazbeni videozapisi, plesni videozapisi, gaming, beauty videozapisi, popularni i novi kreatori.

YouTube se nada da će ovaj Rewind koji je praktički sažetak najpopularnijih videa, pomoći u izbjegavanju neprilika koje su ih snašle prošle godine.

Nastavi čitati

Web & IT

Novi alat Facebooka omogućit će prijenos slika u Google Photos

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Facebook objavljuje novi alat koji će svojim korisnicima omogući da fotografije izravno prenose na Google Photos. Alat će isprva biti dostupan samo u Irskoj, a u prvoj polovici 2020. bi trebao postati dostupan širom svijeta.

Ovaj projekt prijenosa podataka također uključuje i druge sudionike kao što su Apple, Microsoft, Twitter i drugi. Facebook je izjavio da započinje s Google Photos, ali da bi u budućnosti trebali biti uključeni i drugi servisi. Facebook ovaj alat testira u Irskoj te će ga pročistiti i poboljšati na temelju povratnih informacija korisnika.

Ovaj će alat biti iznimno koristan za korisnike Google Photos koji automatski ne izrađuju sigurnosne kopije slika s telefona.

Nastavi čitati

Preporučeno