Future

Fast Mask alat za editiranje videa je nadolazeći hit

Dolaze zanimljive stvari

Foto: YouTube

Fast Mask će vas oduševiti. Adobe je, naime, održao svoju Max 2018 konferenciju, koju možete pronaći na sljedećem linku. Na njoj je svekolikoj javnosti odlučio pokazao kratke isječke svega i svačega. Tzv. “sneak preview”, su isječci koji sabiru poglede na sve tehnologije i projekte koje razvijaju za blisku budućnost. Kao i sve one koji bi se vrlo skoro mogli naći u njegovim najnovijim proizvodima.

Među svim tamo predstavljenim projektima svijet je posebno ostao zadivljen jednim zanimljivim alatom.

Fast Mask

Mediji su se, naime, naročito dotakli Fast Mask sustava za brzo selektiranje pokretnih objekata u videu. Navedeni alat djeluje doista zanimljivo, kao što se može vidjeti u videu ispod.

Fast Mask tako omogućuje da se, uz pomoć svega nekoliko klikova na istaknute točke jedne sličice lika u videu, selektira njegovo cijelo tijelo. Učinak takvog selektiranja će se prenijeti zatim na višestruke sličice (frameove). To znači da će umjetna inteligencija Adobeovog softvera prenijeti taj “efekt” na čitav film.

Nakon takvog “izoliranja” lika u film mogu se jednostavno dodavati i mijenjati pozadine, boja, svjetlosni efekti, tekstura, CGI… To znači kako se, teoretski, u svom domu može na nevjerojatno jednostavan način editirati video u stilu vrhunskog profesionalca.

Velika zanimljivost je u tome što selektiranje funkcionira čak i kad se u odabranom kadru ne nalazi čitav lik. Recimo ako mu je „odrezan“ komad nekog od udova ili glava – softver je u stanju pravilno primijeniti selektiranje čak i u tom slučaju. To je naročito korisna stavka.

Adobe zasad ništa ne govori o tome kada bi se ovaj njihov sustav mogao naći u stvarnom životu, bilo u obliku novog softvera ili nadogradnje već postojećeg.

Komentiraj

Odgovori

Vrh