Geekmaxi
Web & IT

FCC prijeti uništiti neutralnost interneta u Sjedinjenim Državama prije Božića

Republikanski šef američke Savezne komunikacijske komisije (FCC), Ajit Pai, najavio je ovog tjedna da će agencija nastojati u potpunosti ukinuti Obamina pravila o neutralnosti interneta. U priopćenju je tvrdio da su demokrati nametnuli „težak, uslužni stil“ propisa na internetu koji se moraju poništiti.

„FCC bi jednostavno zahtijevao da pružatelji internetskih usluga budu transparentni u vezi s njihovim praksama kako bi potrošači mogli kupiti plan usluga koji je najbolji za njih, a poduzetnici i drugi mali obrti mogu imati tehničke informacije potrebne za inovaciju“, rekao je Pai u izjavi za The Hill.

Glasovanje o prijedlogu održat će se 14. prosinca, no očekuje se da će prevladati potpora za potpuno ukidanje jer FCC-om dominiraju republikanci. Ime inicijative, usput rečeno, je „Restoring Internet Freedom“ (Vraćanje internetske slobode).

Neutralnost interneta, kao osnovni princip, jamči da pružatelji internetskih usluga (ISP) i vladine agencije osiguravaju da se sve pravne web stranice ravnopravno tretiraju, a pristup njima dostupan je svima koji imaju internetsku vezu.

Nemaju ga sve zemlje, a Portugal je nedavno ispunio naslove zbog zabrinjavajućeg slučaja toga što se događa kada se takvi zakoni zaobiđu. Iako tehnički vezani pravilima Europske unije o net neutralnosti, rupe u zakonu omogućuju tvrtkama da ih ponekad ignoriraju.

Telekomunikacijska tvrtka sa sjedištem u Lisabonu iskoristila je vladino letargično stajalište i eksperimentirala s prodajom mobilnog pristupa internetu u grupnim paketima. Najjeftiniji paketi, primjerice, dopuštaju samo korištenje instant poruka i društvenih mreža; samo skuplje kombinacije omogućuju korisniku pristup svemu, od e-maila do streaminga glazbenih i video sadržaja.

U stvarnosti, s ovim sustavom dobivate ograničeni pristup internetu ako ne trošite više – nešto što bi zakoni o neutralnosti interneta spriječili.

Zahvaljujući snažnoj podršci koju je Obamina administracija imala za mrežnu neutralnost, Sjedinjene Države su u 2015. godini stekle neke od najboljih zaštitnih mjera na svijetu. Kategorizirali su širokopojasni internet kao zajedničkog pružatelja usluga na ovogodišnjem Open Internet Order, što sprječava ISP-ove od kidanja, usporavanja ili ograničavanja pristupa internetu.

Međutim, otkad se dogodila smjena političkog vrha, FCC nastoji poništiti ta pravila, unatoč gotovo 22 milijuna Amerikanaca (zajedno s nekoliko web-usluga visokog profila) koji im pišu prosvjedujući protiv takvog poteza.

Ova odluka pretvorit će Internet više u proizvod nego uslužni program. To znači da će tvrtke ili pojedinci koji žele platiti više dobiti internetsku uslugu koja je općenito slobodnija, pristupačnija i brža.

S vremenom bi ovo moglo stvoriti dvije klase građana: jednu klasu bogatu novcem i informacijama, i jednu koja to nije. To je točno ono na što je aludirao zaposlenik FCC-a koji je pod zaštitom anonimnosti razgovarao s novinarima preko telefona.

Prošle godine je Vijeće UN-a za ljudska prava izjavilo da vlade ili državne agencije ne smiju omesti javni pristup internetu. FCC bi vjerojatno trebao to uzeti u obzir.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh