Geekmaxi
Hi-tech

Ferrari J50 – limitirani model samo za Japance

Ferrari je jedna od najprestižnijih automobilskih marki na svijetu. Njihovi se modeli odlikuju izgledom i karakteristikama, te smjelim kreacijama koje zaustavljaju dah. Jedan od takvih će biti i model J50.

Ferrari inače imenuje tako da brojke obično označavaju zapreminu ili snagu, no u ovom slučaju naziv modela označava pola stoljeća prisutnosti Ferraria u Japanu. Bilo je to vrijeme dok Japan nije bio jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, a njihova automobilska industrija tek u povojima. No, već tada se sredinom šezdesetih moglo naći nekolicina Japanaca koji su si mogli priuštiti luksuznog Ferraria.

Model J50, je utemeljen na verziji 480 Spyder, dakle kabrioletu. Pokreće ga atmosferski 3,9-litarski motor čija je snaga sa 670 povećana na 690 konjskih snaga. Ubrzanje do 100 km/h mu je manje od tri sekunde, a maksimalno može do 325 km/h. Okretni moment mu je golemih 760 Nm, a prosječna potrošnja nemalih 11,4 litre uz emisiju CO2 od 260 g/km.

Dimenzijama ide u red većih Ferraria jer mu je dužina 4568 mm, širina 1952 te visina 1211 mm. Međuosovinski razmak doseže 2650 mm, a težina 1,6 tona što s obzirom na veličinu motora, pa i samog automobila, i nije previše.

Cijena naravno nije poznata, no sasvim je jasno kako će mu s vremenom rasti, kako će postati vrlo raritetni, kolekcionarski primjerak za koji će se u budućnosti boriti bogati sakupljači automobila. Predviđeno je da se J50 napravi u samo – deset komada. Hoće li ih većina završiti u Japanu? Pa s obzirom na standard stanovnika te zemlje, kao i povezanost navedene poslastice s Japanom, nije isključena ni ta mogućnost. U svakom slučaju treba pripremiti novčanik jer njegovom izvorniku iznos doseže 260 tisuća eura.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh