Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Financijski danak Brexitu: u Britaniji rapidno rastu cijene informatičke opreme

U Ujedinjenom Kraljevstvu je sredinom 2016. godine održan referendum o izlasku iz Europske Unije, na kojem je većina stanovništva glasala za napuštanje zajedničkog europskog tržišta.

Ta je odluka imala ozbiljne financijske posljedice, što su prvih dana po referendumu osobito osjetile banke; Barclaysu je, recimo, u samo jednom danu vrijednost pala za 22%. Dodatne poteškoće izazvao je snažan pad vrijednosti britanske funte u odnosu na dolar – za punih 16% – što je rezultiralo usklađivanjem cijena uvozne robe. Drugim riječima, postala je skuplja.

Jedna od kompanija koja je neko vrijeme odolijevala negativnom kretanju tečaja bio je Microsoft, no krajem prošle godine najavili su korigiranje cijena softvera i usluge u oblaku za 13, odnosno 22 postotna boda.

Sada je, javlja BBC, došao na red i hardver; njihovi laptopi poskupjeli su između 6,7 i 15,1%, za što krive “dinamiku tržišta”. Prevedeno u čvrstu valutu, porast iznosi od 150 do 400 funti, zavisno od modela.

Apple je korekciju cijena izvršio još ranije i potiho, bez ikakve najave, što je njegovim korisnicima došlo kao hladan tuš. iPhone 7, iPhone 7 Plus i Apple Watch Series 2 poskupjeli su još jesenas, a početkom 2017. godine to se dogodilo i aplikacijama na App Storeu. Osobito su skočile ove potonje, čija je nova vrijednost u odnosu na staru veća za čak 25%. Rekorder po promjeni vrijednosti je MacBook Pro 2016, koji je skuplji za okruglo 750 funti.

Microsoft i Apple nisu jedine tehnološke kompanije koje su podigle cijenu svojih proizvoda i usluga; učinili su to i mnogi drugi, poput HTC-a, Dell-a, HP-a i Tesle.

Izvor: TechRadar/Foto: Microsoft

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Apps & Software

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata.

Apps & Software

Solitaire je bio ukinut u Windows 8 verziji, ali ga je Microsoft vratio 2015. godine u Windows 10.

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Oglašavanje