Web & IT

Firefox planira nadmašiti Chrome

Ratovi preglednika

Firefox namjerava nadmašiti Chrome. Naime, u pitanju je povećanje brzine, ali nova verzija poznatog preglednika donosi i nekoliko sigurnosnih značajki koje će oduševiti i zagovornike online privatnosti.

Ako ste sami korisnik Mozillinog preglednika, vjerojatno ste solidno upoznati s njegovom brzinom, koja rijetko kad dostiže onu Chromea.

Na sreću, Mozilla je relativno nedavno najavila veliko povećanje brzine koje stiže s najnovijom verzijom vatrene lisice.

Konkretno, Amazon, Google i Instagram bi se trebali učitavati 40 do 80% brže, dok se modul za automatsko ispunjavanje neće učitati osim ako na stranici ne postoji formular.

Pored spomenutih promjena, Mozilla će također ugasiti neaktivne kartice ako računalo ima manje od 400 Mb dostupne memorije. Postoje i tračevi o bržem učitavanju za sve one korisnike koji na računalu imaju instaliranu tonu dodataka, što znači da preglednik preskače gomilu nepotrebnog posla nakon inicijalnog pokretanja.

Premda nabrojani noviteti uistinu poboljšavaju Firefoxove izglede pri konkuriranju Cromeu, ratovi internetskih preglednika se tu ne zaustavljaju. Mozilla ima još jedan as u rukavu. U pitanju su poboljšane kontrole za privatnost i zaštitu kod surfanja.

Primjerice, preglednik će sam od sebe, ako to želimo, blokirati skripte za rudarenje kriptovaluta, ako netko odluči računalo (bez naše dozvole) koristiti za zaradu. Svi ovi dodaci i poboljšanja bit će dostupni u novoj inačici Firefox 67.

Komentiraj

Odgovori

Vrh