Geekmaxi
Gaming

Fortnite ne vole samo djeca, nego i kriminalci

I u besplatnoj igri se može uspješno oprati novac

Foto: Epic Games

Malo tko danas ne zna što je Fortnite. U vrlo kratkom vremenu ta megapopularna video igra je postala najrazvikanija na cijelom planetu. Napose među djecom školskog uzrasta. Najnovije vijesti kažu da ni kriminalci nemaju ništa protiv nje.

Britanski The Independent i kompanija za kibernetičku sigurnost Sixgill su proveli istragu koja je otkrila nešto zanimljivo. Razotkriveno je kako su dotičnu igricu zavoljeli i kriminalci, a razlog tome je prilično jednostavan. Zove se – pranje novca.

Ovisnost

Cijelo vrijeme su roditelji brinuli o tome hoće li i njihova djeca zbog igranja Fortnitea popustiti u školi ili čak postati ovisnici. Mediji su isto tako pomno pratili cijelu ovisničku problematiku. Svima je, izgleda, promaknuo problem koji je puno veći i ozbiljniji.

Naime, iako je Fortnite besplatna igra, igrači mogu trošiti pravi novac kako bi kupili virtualnu valutu V-bucks. Njome se može kupovati dodatna oprema u samoj igri, a to onda pomaže u ostvarenju boljih rezultata.

Dark Web

Kriminalci su ipak otkrili da kupovinom V-bucksa mogu oprati novac s ukradenih kreditnih kartica. Oni tako kupuju veliku količinu V-bucksa i zatim ih preprodaju igračima po nižim cijenama. Druga mogućnost je da za kriptovalute dobiju natrag “čisti” novac.

V-bucksi koji su “na sniženju” se mogu bez problema kupiti na Dark webu, no isto tako i na društvenim mrežama poput Instagrama ili Twittera.

foto: Independent

Odgovornost za takvu praksu djelomično pada i na leđa Epic Gamesa, kao izdavača. Razlog tome je što ne kažnjava igrače koji su V-buckse preprodavali i kupovali po nižim cijenama izvan igre.

Iz kompanije Sixgilla ističu kako je iluzorno očekivati da Epic Games u potpunosti zaustavi tu kriminalnu aktivnost, koja pomalo podsjeća na organizirani kriminal. Napominju kako je ipak moguće ublažiti situaciju boljim praćenjem igrača s velikom količinom V-bucksa te prijavljivanjem sumnjivih transakcija policiji.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh