HiTech

Fujitsu donosi biometrijsku autentifikaciju dlanom

Foto: YouTube

Na Windows računala Fujitsua ćete se, naime, uskoro moći lagodno logirati sustavom koji je napravljen da beskontaktno analizira vene dlana.

Microsoft i Fujitsu su se udružili kako bi na buduća Windows računala predstavili svoj novi inovativni sustav logiranja i time tako unaprijedili Windows Hello značajku. Umjesto upotrebe otiska prsta koji se ipak može sasvim lako “klonirati”, Fujitsu tvrdi kako će korisnici koji namjeravaju kupovati nove modele njihovih uređaja moći u stvari osigurati svoje podatke autentifikacijom vena na dlanu ruke, kao što se može lijepo vidjeti u sljedećem videu:

S obzirom na to da se navedeni sustav temelji na informaciji koja postoji unutar vašeg dlana, hakeri ga neće moći lako replicirati, što ga (prema riječima Fujitsua) čini praktično nemogućim za probijanje. Tehnički, riječ “nemoguće” nikad ne bi trebalo stavljati u istu rečenicu s pojmom “hakiranje”, ali ne treba biti ni pretjerano sitničav.

Dotični sustav radi vrlo jednostavno, poput senzora samog otiska prsta. Sve što korisnik treba učiniti jest postaviti svoj dlan iznad senzora i minimalno pričekati da mu se pročita jedinstvena mapa vena. Sam proces funkcionira učinkovito i radi vrlo brzo (kao što se moglo vidjeti u videu) pa odmah nakon valjane potvrde identiteta omogućava se korisniku pristup desktopu.

S obzirom na to da se radi o jednoj beskontaktnoj autentifikaciji, Fujitsu tvrdi da je ovo higijensko logiranje, a napredni algoritam za autentifikaciju sada pruža puno veću razinu sigurnosti u odnosu na već postojeće sustave.

Fujitsu i Microsoft u ovom trenutku ne govore ništa pretjerano o tome kada bismo svi mi u trgovinama konačno mogli vidjeti prve uređaje s ovdje opisanom tehnologijom.

Komentiraj

Odgovori

Vrh