Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Fujitsu predlaže da račune plaćate – venama

“Žilavi” novac

Fujitsu je obznanio svijetu da će do 2020. godine predstaviti jedan uzbudljiv način plaćanja koji ne traži kreditne kartice ili uostalom ikakvu vrstu dodira od strane potrošača. Sve što žele je skenirati vene na zglobovima ruku i lice.

Biometrijsko skeniranje i prepoznavanje nisu baš novi pojmovi, a pitanje je hoće li ova vrsta zaživjeti. Pogledajmo o čemu se radi.

U slučaju da žilavi prijedlog uzme maha, imali bismo društvo u kojem ne trebamo gotovinu uz sebe, a bogme ni kreditne kartice. A opet, novac bi bio dostupniji i sigurniji nego ikad. Zvuči li vam primamljivo? Znamo kome ne zvuči: Visi, Dinersu ili American Expressu, ali to je već druga tema.

Kako funkcionira i zašto je ovo bolje od sličnih metoda?

Korisnik mora gledati u kameru i držati oba svoja dlana otvoreno prema skenerima. I to je to. Pritom ne smiju smetati rukavice niti rukavi, logično.

U kompaniji Fujitsu tvrde kako su zasad uspjeli postići da se brzina procesuiranja podataka ubrza. Naime, troši se samo desetina one brzine koja se nudi u konvencionalnim tehnologijama za prepoznavanje lica ili otisaka prstiju. Spomenutu brzinu obrade, koja je zasad veliki plus, su postigli razvojem simulacije algoritma za instantno prepoznavanje lica. Pomaže im i dvostruka provjera. Lice i vene, zajedno.

“Podaci se prikupljaju kamerom dok pojedinci upravljaju terminalom za naplatu putem postavljanja ruku ispred njega, to se tako koristi da se iz baze podataka uklone slične osobe. Tim načinom se obavlja dvostruka provjera i ubrzava se proces naplate”, tvrde u japanskoj kompaniji.

Tehnologija će biti potanko predstavljena u listopada u Ateni. Treba napomenuti da su isti način naplate bili spominjali još 2014. na sajmu elektronike u Las Vegasu riječima “Vi ste vaš novčanik”. Pretpostavlja se kako su od tada radili na tom dodatnom usavršavanju kojim je sustav dobio na brzini.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Na konferenciji otkriveno kako ovaj način autentifikacije ne vrijedi baš puno

Hi-tech

Na Windows računala Fujitsua ćete se, naime, uskoro moći lagodno logirati sustavom koji je napravljen da beskontaktno analizira vene dlana. Microsoft i Fujitsu su...

Oglašavanje