Gadgeti

Gadget koji čuje riječi koje izgovarate u glavi

Uređajima ćemo upravljati subvokalizacijom

Foto: MIT

Subvokalizacija je proces tijekom kojeg se tiho izgovaraju riječi u glavi. Ponekad to koristimo kad čitamo “tiho na glas”, no uskoro ćemo to moći koristiti i za upravljanje računalima ili mobilnim uređajima.

Kako bi to bilo izvedivo u praksi, znanstvenici MIT Media Laba napravili su nosivi gadget kojeg su nazvali AlterEgo. Taj gadget se postavlja na lice korisnika i u stanju je mjeriti neuromuskularne signale koji će nastati prilikom subvokalizacije, kao što se može zorno vidjeti u narednom videu:

Elektrode su te koje primaju signale prilikom interne verbalizacije, a “bone-conduction” slušalice koriste nastale vibracije koje su poslane kostima korisnikovog unutarnjeg uha bez opstrukcije slušnog kanala.

Signali se nakon toga šalju računalu koje koristi neuralne mreže za prepoznavanje riječi. U sadašnjoj fazi je navedeni sustav u stanju uredno upravljati Roku playerom, upitati koliko je sati ili pak izgovarati protivnikove poteze u šahu.

Mladi znanstvenik Arnav Kapur (vidimo ga na videu i na slici) koji je jedan od onih koji razvijaju ovaj projekt, tvrdi da mu je namjera bila proizvesti IA (intelligence-augmentation) uređaj koji će koristiti ljudima za proširivanje inteligencije i verbalne komunikacije.

Također je naveo kako bi sustav mogao biti naročito koristan u iznimno bučnom okolišu, baš kao i za razgovore na mjestima gdje bi trebala vladati tišina (poput knjižnica, dakako), a bit će pogodan i specijalcima za vrijeme izdavanja zapovjedi tijekom borbenih operacija.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MyDataKnox
Vrh