Pratite nas

Gadget

Gadget koji upozorava na predoziranje opioidima

Nosivi senzori za spašavanje života

Objavljeno

-

Foto: Carnegie Mellon University


Nosivi senzor ljude upozorava na predoziranje opiodima. Upravo tako, stiže pametna tehnologija s jednog američkog sveučilišta.

Statistika

U SAD-u ovako nešto zaista ima smisla. Naime, tamo više od 115 ljudi svaki dan umre od predoziranja. Stopa smrtnih slučajeva predoziranja u SAD-u više je nego utrostručena u razdoblju od 1999. do 2016. godine, navodi se u izvješću američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jedan od mogućih načina za spašavanje života može potjecati od jednostavnih sredstava za nošenje koji su namijenjeni da otkriju predoziranje opioidima.

Studenti sveučilišta Carnegie Mellon vjeruju kako će ovaj gadget uvelike smanjiti broj smrtnih slučajeva nastalih kao posljedica predoziranja.

HopeBand

Izrađen je jeftini nosivi gadget koji nalikuje na pametni sat. Zove se HopeBand i korisnika može upozoriti na moguće predoziranje i pružiti mu dovoljno vremena da poništi učinak ubrizgavanjem lijeka Naloksona.

Gadget HopeBand tako emitira zvučni alarm. Također prikazuje i na zaslonu tekstualnu poruku upozorenja kad detektira niske razine zasićenosti krvi kisikom. To radi pomoću senzora pulsnog oksimetra koji emitira LED svjetlo kroz kožu i prepoznaje njegovu apsorpciju. Uređaj će poslati alarm nakon što niske razine kisika u krvi mjeri neprekidno punih 10 sekundi.

“Izazov je u tome što zapravo ne možemo testirati uređaj na ljudskom subjektu”, tvrdi Puneetha Ramachandra, studentica softverskog inženjerstva u Carnegie Mellonu. “Uspjeli smo ga testirati u našem laboratoriju na simulacijama i testovi do sada izgledaju dobro.”

Kako laboratorijski testovi ukazuju na njegovu učinkovitost, vjeruje se da bi se uređaj vrlo brzo mogao koristiti među registriranim ovisnicima u SAD-u. Njima bi se trebao dijeliti besplatno, dok će svi ostali za njega morati platiti između 16 i 20 dolara.

To je, ipak, izrazito mala cijena za spašavanje života.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gadget

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice dostupne svima

Objavljeno

-

Objavio

Danas su bežične slušalice na vrhuncu popularnosti i definitivno se radi o jednom od najpoželjnijih gadgeta uopće. Velika potražnja učinila je svoje – tržište je odgovorilo bujanjem ponude, ali i agresivnim obaranjem cijena. To nas je dovelo u situaciju da više ni kupci s vrlo ograničenim budžetom ne moraju u startu odustati od bežičnih modela.

U današnjoj ponudi, popularna internet trgovina eBay donosi nam OVEVO Q65 Pro bežične slušalice po super jeftinoj cijeni.

Slušalice podržavaju novi Bluetooth 5.0 standard tako da se brže uparuju, nema kašnjenja i gubitka kvalitete, a i troše manje baterije. Inače podržavaju dvokanalnu TWS tehnologiju (True Wireless Stereo) što znači da se svaka slušalica istovremeno uparuje s pametnim telefonom za razliku od velike većine konkurentskih slušalica koje se prvo međusobno upare, a onda s pametnim telefonom.

Vrlo su lagane, samo 4,5 grama, a svaka slušalica ima mikrofon tako da možete primati telefonske pozive. Isto tako, slušalice imaju i bateriju od 55mAh, dok kutija za punjenje ima bateriju od 500mAh tako da ih možete nekoliko puta napuniti. S jednim punjenjem mogu raditi oko 6 sati što je poprilična izdržljivost. Na sebi imaju dodirne senzore tako da reagiraju na dodir tako da kada želite pojačati ili stišati zvuk, primiti i završiti telefonski poziv i slično samo ih dodirnete. Uz Hi-Fi kvalitetu i duboki bas zasigurno ćete uživati u glazbi.

Slušalice su otporne na znojenje, ali i kišu te prskanje vodom tako da ih uvijek i u svakoj prilici možete koristiti, bez obzira u kojoj se prilici nalazite.

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice možete pronaći na eBayu po cijeni od 14,59 eura.

Nastavi čitati

Gadget

Amazfit T-Rex: novi sportski pametni sat vojnog stila

Objavljeno

-

Objavio

Brend Amazfit predstavio je svoju novu liniju pametnih satova na CES konferenciji u Las Vegasu. Novi model pametnog sata nastao je prema vojnim standardima.

Novi pametni satovi T-Rex dizajnirani su tako da mogu izdržati ekstremne uvjete – niske temperature i mehaničke udarce.

Model je opremljen 1,3-inčnim AMOLED zaslonom s rezolucijom 360×360 piksela. T-Rex nudi korisnicima odabir različitih brojčanika za sat.

Sat se može sinkronizirati s pametnim telefonom putem Bluetootha-a. Kompatibilni modeli trebaju pokretati Android 5 ili iOS 10 i novije verzije.

T-Rex pametni sat podržava 14 sportskih načina rada i pruža korisniku 24-satno praćenje rada srca. Trajanje baterije ovog sata je od 20 do 66 dana, ovisno o korištenim funkcijama.

Model je zaštićen od prašine i vlage prema 5ATM standardu, a bit će dostupan u 5 boja: crnoj, sivoj, zelenoj, kaki i maskirnoj.

Nastavi čitati

Gadget

K16A inteligentni pas robot savršena je igračka za razvitak motorike djece

Objavljeno

-

Objavio

K16A inteligentni robot pas izvrsnog izgleda i savršene kvalitete ima više funkcija, poput programabilnih, osjetljivih na dodir, glasovnih naredba, podizanja, plesa uz glazbu. Prati djecu da zajedno istražuju i zabavljaju se. S tim zadivljujućim funkcijama, K16A psić bit će dobrodošao među djecom i pružit će djeci neviđen užitak. Ovo je savršen poklon za rođendan ili bilo koju drugu priliku.

Psom se upravlja daljinskim upravljačem, a unaprijed može biti programiran da napravi zadane pokrete. Pokreće se jednostavnim dodirom po glavi, dok ga se ujedno može i programirati na sedam različitih glasovnih zapovijedi. Igračka ujedno vježba motoričke i komunikacijske vještine djeteta. Jednako će tako oduševiti dijete dinamičnom glazbom i plesnim pokretima uz mnoštvo vratolomija.

Puni se na USB priključak, punjenje traje oko 240 minuta, a trajanje igre oko 35 minuta. Doseg daljinskog upravljanja je 5 metara. Primjenjen je za djecu stariju od tri godine. Upaketu dolazi robot pas, daljinski upravljač, korisnički priručnik i odvijač.

K16A inteligentnog robota psa možete pronaći na eBayu po cijeni od 21,49 eura.

Nastavi čitati

Preporučeno