Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Gadget koji upozorava na predoziranje opioidima

Nosivi senzori za spašavanje života

Nosivi senzor ljude upozorava na predoziranje opiodima. Upravo tako, stiže pametna tehnologija s jednog američkog sveučilišta.

Statistika

U SAD-u ovako nešto zaista ima smisla. Naime, tamo više od 115 ljudi svaki dan umre od predoziranja. Stopa smrtnih slučajeva predoziranja u SAD-u više je nego utrostručena u razdoblju od 1999. do 2016. godine, navodi se u izvješću američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jedan od mogućih načina za spašavanje života može potjecati od jednostavnih sredstava za nošenje koji su namijenjeni da otkriju predoziranje opioidima.

Studenti sveučilišta Carnegie Mellon vjeruju kako će ovaj gadget uvelike smanjiti broj smrtnih slučajeva nastalih kao posljedica predoziranja.

HopeBand

Izrađen je jeftini nosivi gadget koji nalikuje na pametni sat. Zove se HopeBand i korisnika može upozoriti na moguće predoziranje i pružiti mu dovoljno vremena da poništi učinak ubrizgavanjem lijeka Naloksona.

Gadget HopeBand tako emitira zvučni alarm. Također prikazuje i na zaslonu tekstualnu poruku upozorenja kad detektira niske razine zasićenosti krvi kisikom. To radi pomoću senzora pulsnog oksimetra koji emitira LED svjetlo kroz kožu i prepoznaje njegovu apsorpciju. Uređaj će poslati alarm nakon što niske razine kisika u krvi mjeri neprekidno punih 10 sekundi.

“Izazov je u tome što zapravo ne možemo testirati uređaj na ljudskom subjektu”, tvrdi Puneetha Ramachandra, studentica softverskog inženjerstva u Carnegie Mellonu. “Uspjeli smo ga testirati u našem laboratoriju na simulacijama i testovi do sada izgledaju dobro.”

Kako laboratorijski testovi ukazuju na njegovu učinkovitost, vjeruje se da bi se uređaj vrlo brzo mogao koristiti među registriranim ovisnicima u SAD-u. Njima bi se trebao dijeliti besplatno, dok će svi ostali za njega morati platiti između 16 i 20 dolara.

To je, ipak, izrazito mala cijena za spašavanje života.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Gadget

"Jer ja to zaslužujem"

Oglašavanje