Gadgeti

Gadgeti bez kojih sportski geek ne može preživjeti trening

Foto: Bigstock/Jeftinije.hr

Sve je lakše s pravim gadgetom pri ruci, jel da? Isto vrijedi i za sportske aktivnosti. Bilo da trčite, rado vozite bicikl, volite puno pješačiti i planinariti ili makar sanjate o svemu tome sigurno znate, barem u teoriji, koliko bi važno, pozitivno i motivirajuće bilo baviti se sportom uz neki zabavan i praktičan gadget. Od sportske kamere do sportskog mjerača, fora je pratiti vlastiti napredak.  

Ali odabir najboljeg gadgeta poput GPS sata, sportske kamere ili sportskog mjerača može biti vrlo izazovan zadatak. Srećom, mi znamo na što trebaš paziti kod odabira.

Ogromna dostupnosti bezbrojnih modela i proizvođača sportskih gadgeta utjecala je na to da danas sve češće potragu za novim sportskim satom i mjeračem aktivnosti, kamerom ili čak novim sportskim slušalicama za mobitel započinjemo pretražujući informacije i ponude na internetu.

Nekoliko je faktora koje se treba uzeti u obzir kod odabira sportskih satova, mjerača, kamera i ostalih gadgeta, a sve prvenstveno ovisi o sportu kojim se već baviš ili planiraš baviti i parametrima koje želiš mjeriti.

Reci kojim se sportom baviš, reći ću ti koji sportski sat je za tebe

Naravno, ne odgovara svaki sportski sat svima, a danas se zaista može izabrati model koji će mjeriti i pratiti točno one podatke koje želiš da se prate. Izbor je ogroman, a prema potrebi dostupni su i napredni sportski satovi s GPS-om koji imaju ugrađen visinomjer, barometar ili kompas. Neki od modela imaju i mogućnost svakodnevnog praćenja aktivnosti i mogu se povezati s pametnim telefonom kako b se mogla dobivati redovna izvješća o napretku i aktivnostima.

Ako trčiš ili voziš bicikl, sportski sat će ti otkriti brzinu i otkucaje srca, a praćenje ovih podataka pomoći će ti ocijeniti napredak. Ako rado planinariš, važno je znati prijeđenu udaljenost i visinu. Ako se baviš plivanjem, sigurno želiš znati točne podatke o preplivanoj udaljenosti, brzini, načinu na koji si plivao kao i broju napravljenih pokreta. Sve ove podatke otkrit će ti pametno izabran sportski sat i mjerač!

Evo nekoliko korisnih parametara koje sportski sat može otkriti:

Koja je moja lokacija? Jedna od glavnih funkcija sportskog sata s ugrađenim GPS-om je otkriti vam gdje se točno nalazite. Sa sportskim satom s GPS-om može mapirati udaljenosti i pratiti rute kojim se krećete tijekom treninga. Posebno korisno ako trčiš.

Mjerenje prijeđene udaljenosti. Ako želite pratiti prijeđenu udaljenost tijekom planinarenja ili bicikliranja ugrađeni GPS je obavezna karakteristika. Uzmi u obzir i satove koji osim GPS-a imaju ugrađen i brzinomjer posebno ako se baviš aktivnostima u prirodi.

Praćenje otkucaja srca. Ako si već ozbiljno zagrizao u rutinu treniranja, vrlo će korisno biti znati točan broj otkucaja srca. Takvi sportski satovi dolaze u dvije varijante: s ugrađenim monitorom za mjerenje otkucaja ili s dodatnom trakom za mjerenje pulsa.

Osobni trener za planiranje treninga. Sportski sat i mjerač može ti pomoći i u planiranju treninga. Neki od modela najpoznatijih proizvođača sportskih satova i mjerača dolaze s ugrađenim planom treninga (ovo posebno vrijedi za treninge trčanja), a na raspolaganju imate i brojne aplikacije. Svako provjeri kompatibilnost sportskog sata i pametnog telefona i aplikacija koje su ti dostupne.

Snimi sve svoje sportske (ne)uspjehe

Sportske akcijske kamere su lagane, prijenosne, nosive, a najčešće i potpuno vodootporne video kamere koje se mogu montirati na sve i svakoga – od skateborada, bicikla, drona pa sve do kućnog ljubimca. A svaki novi model sve je manji, lakši i jeftiniji.

Prije nego počneš tražiti modele i čitati vodiče za kupovinu, evo nekoliko natuknica o najvažnijim karakteristikama koje akcijska kamera mora imati. FPS ili frame per second je karakteristika koja te definitivno treba zanimati – označava broj sličica koje kamera može snimiti u jednoj sekundi.

Neke akcijske kamere imaju oznaku 240 FPS, a druge tek 30 FPS. Za statične kadrove manji FPS je ok, ali za precizno snimanje neke akcije, kamera treba imati barem 50 – 60 FPS-a. Isto tako, viši framerate omogućuje bolji prikaz usporene snimke što je svakako dobrodošla opcija za prikaz snimljenih akcija.

Za razliku od sportskih satova, kod odabira samog modela sportske ili akcijske kamere sport kojim se baviš ne igra baš veliku ulogu. Ali je zato presudan kod odabira nastavaka i dodataka tvojoj novoj sportskoj kameri – od nosača za kacigu, teleskopskih štapova, do tzv. chest mount harness odnosno nosača kamere na prsima ili nosača kamere za pse s kojima će se duge šetnje s tvojim najdražim čupavcem pretvoriti u nezaboravne sportske avanture. Barem na snimkama…

Komentiraj

Odgovori

Vrh