Pratite nas

Hi-tech

Gdje i kako uživate u omiljenoj glazbi?

Objavljeno

-

Photo: Jeftinije.hr/Bigstock

Ni vi ne možete preživjeti dan bez glazbe? Apsolutno vas razumijemo. Svoju omiljenu muziku slušamo na svakom koraku, na putu do posla, u uredu, na putovanjima, za vrijeme treninga pa čak i prije odlaska na spavanje. Ono što je zanimljivo je da u svakom od tih trenutaka koristimo neki drugi medij s kojeg puštamo najdraže melodije. Nekada je to pametni telefon, a nekad sofisticirana glazbena linija.

Čini vam se da nije tako lako odabrati savršen music player? Slažemo se, ali na tržištu je moguće naći brojne poznate ili manje poznate a jednako kvalitetne brandove, a mi vam savjetujemo da prije konačnog odabira razmislite u kojim ćete ga situacijama koristiti, kakvu kvalitetu očekujete, koliko dugo ga planirate imati.

Za ljubitelje glazbe koji uživaju u aktivnostima

Prijenosni MP3 playeri su idealni za slušanje glazbe tijekom trčanja ili nekih drugih sportskih aktivnosti. Iako ćete vjerojatno promisliti da u tom slučaju možete koristiti i svoj pametni telefon, uzmite u obzir i MP3 playere koji su znatno manji i lakši od prosječnog mobitela i lakše ih je nositi za vrijeme treninga.

Na raspolaganju imate različite MP3 playere, od brojnih proizvođača i mnogih karakteristika kojima se razlikuju. Osnovna razlika među modelima mjeri se prema broju sati reprodukcije glazbe, neki modeli sadrže diktafon, FM radio i mogućnost pregledavanja slika. Razlikuju se i prema veličini memorije, ali i prema formatima koje podržavaju. Uz MP3 vrijedi razmisliti i odabiru odgovarajućih slušalica.

Za trening su prikladne manje slušalice koje će čvrsto stajati na mjestu dok trčimo i vježbamo, u suprotnom mogu se izabrati standardne hi-fi slušalice različitih veličina ili boja.

Uživanje u glazbi kod kuće

Već smo vam pisali o savjetima za odabir idealnog hi-fi sustava, a ako sustav samo treba nadograditi za idealan zvuk u dnevnoj sobi ili kuhinji možeš se pobrinuti kupovinom dodatnih hi-fi zvučnika ili druge hi-fi opreme poput pojačala. Zvučnike dijelimo na aktivne i pasivne, aktivni su oni koji u sebi već imaju ugrađeno pojačalo i tako su već spremni za upotrebu bez potrebe kupovine drugih hi-fi komponenti. Raspon cijena je zaista ogroman kao i sama ponuda modela različite kvalitete i snage.

Ako kod kuće želite istinski dobar zvuk definitivno vrijedi razmisliti o kupovini pojačala koje će definitivno pridonijeti postizanju onog savršenog zvuka kojeg toliko dugo priželjkujete. Osim kupovine pojačala, zvučnika ili novih hi-fi slušalica, kod sastavljanja idealnog kućnog hi-fi sustava vrijedi razmisliti i o samom mediju sa kojega ćete reproducirati glazbu – od standardnih glazbenih linija, preko računala, pametnih telefona ili nekog MP3 playera pa sve do gramofona za sve vas ljubitelje nenadmašnog analognog retro zvuka.

I najkraće putovanje ugodnije je uz dobru glazbu

Svi koji redovito putuju i prevaljuju duge udaljenosti, posebno automobilom, znaju koliko je put ugodniji i brži ako je praćen dobrom glazbom. Iako putovanje automobilom podrazumijeva i slušanje auto radija, sustav se uvijek može unaprijediti. Kada smo u pokretu najpraktičniji medij za puštanje glazbe je pametni telefon, a kako su zvučnici na mobitelima rijetko kada zadovoljavajući, sa sobom obavezno nosimo i pažljivo izabran prijenosni bluetooth zvučnik.

Prijenosni zvučnici mogu doslovno spasiti stvar kada ste daleko od svog kućnog hi-fi sustava. Na godišnjem odmoru, za neočekivani party na otvorenom, boravak na plaži, putovanje ili bilo koji drugi trenutak kada želite uživati u glazbi, prijenosni zvučnik će omogućiti dovoljnu  glasnoću. Budite pažljivi kod odabira, pripazite na samu snagu zvučnika, dostupne načine povezivanja i druge karakteristike.

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gadget

Uređaj koji svaku površinu koju dotaknete pretvara u tipkovnicu

Nosiva tipkovnica od tekstila

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Tapwithus

Tap je jedan neobični nosivi uređaj namijenjen za jednu ruku kako bi vam omogućio tipkanje tako da prstima lupkate po kakvoj god površini zaželite.

Na prvi pogled biste ovo mogli zamijeniti za bokser, no namjena ipak nije nimalo opasna, nego vrlo korisna.

Tap Strap je vjerojatno najpametniji komad tekstila kojeg ste vidjeli. Mekan je i fleksibilan i može se staviti bilo na koju šaku ili čak na obje istovremeno ako želite baš tipkati s obje ruke. Klizi preko prsta i prepoznaje vaše pokrete.

Kako bi se koristio kao tipkovnica, korisnici se mogu spojiti bilo na koji uređaj koji podržava Bluetooth, uključujući smartfon, tablet ili računalo. Zatim, lupkajući prstima po nekakvoj površini, ovisno o tome kojim prstom dodirnete površinu, Tap Strap šalje odgovarajući znak ili zapovijed odgovarajućem uređaju.

Svaki prst je samoglasnik, a kombinacije prstiju čine druga slova i simbole. Nema dostupnih podataka o tome koliko brzo možete s ovim pisati, ali postoji aplikacija za prolaženje “obuke” i koja vas za to poučava. Učenje baratanja ovime možda bude djelovalo odbijajuće za neke ljude, a kompanija tvrdi da je potrebno svega sat vremena obuke, za djecu možda i nešto kraće vremena, da se sve nauči.

“Tap ima potencijal postati sredstvo komuniciranja budućnosti, jer pruža precizno i brzo sučelje u situaciji kad ne postoji fizička tipkovnica”, objasnio je David Schick, izumitelj Tap Strapa. “Tap je diskretniji i točniji od glasovnih naredbi, ali i precizniji je od sustava koji se temelje na gestikulacijama.”

Cijena Tap Strapa na Amazonu je 149.99 američkih dolara  ili 1033 kuna.

Zasad su se u kompaniji skoncentrirali na engleski jezik, no tvrde da će ova neobična nosiva topkovnica biti dostupna i za druge jezike.

Ako vam ovo sve djeluje lagano zbunjujuće, pogledajte naredni video da stvari budu malo jasnije:

Nastavi čitati

Gadget

Xiaomi toplomjer JXB – 310 iHealth [RECENZIJA]

Objavljeno

-

Objavio

Digitalni toplomjer Mijia JXB kvalitetan je uređaj, ugodnog dizajna i pristupačne cijene. Nije u cjenovnom rangu sa Rycon JXB o kojem smo već pisali, ali se razlika u cijeni osjeti već na prvi pogled.

Xiaomi je kineska kompanija, koja se već profilirala i polako zauzima svoje mjesto na globalnom tržištu. Navikli smo, i uvijek očekujemo, kvalitetu Xiaomi proizvoda, što nije izuzetak kod ovog health gadgeta.

Kvalitetna plastika bijele boje, s posebnim detaljima na prednjoj strani, daju poseban dojam premium proizvoda. Skriveni zaslon ispod prozirne bijele plastike, sa tek jednim gumbom, detalji su koji izdvajaju ovaj gadget među mnogima na tržištu. Svakako je zanimljiv proizvod i još jedan za koji ćemo napisati recenziju. Kako smo radili i do sada, kupili smo jedan Xiaomi JXB toplomjer, isprobali ga, pa je vrijeme da napišemo naše dojmove.

Točan model je Xiaomi Mijia JXB – 310 iHealth. Svakako je kvalitetnije izrađen od Rycon JXB toplomjera, i radi na istom principu. Dakle, riječ je o bez kontaktnom digitalnom toplomjeru koji očitava temperaturu tijela uz pomoć infracrvene zrake.

Originalna kutija Xiaomi JXB toplomjera

Kako to Xiaomi već radi, originalna kutija je lijepo izrađena, u bijeloj je boji sa fotografijom samog uređaja. Kada je otvorite, i izvučete van unutarnji dio, u prvom planu se vidi sami gadget. Gornja strana je prekrivena bijelom transparentnom plastikom, koja na dodir podsjeća na staklo. Jedan gumb dominira u sredini, i sve operacije izvodite uz pomoć njega. Zapravo, nemate što uraditi nego upaliti toplomjer, i izmjeriti temperaturu. Na dnu, ispod toplomjera, u kutiji se nalaze i zamjenjive baterije. Čim stavite baterije u kućište, ispod poklopca, iHealth je spreman za rad.

Uz gadget, u kutiji se nalaze upute o korištenju.

Xiaomi toplomjer JXB – 310 iHealth

Sami uređaj lako je opisati. Lijepo dizajniran, ergonomskog oblika, sa tek tek jednim gumbom sa gornje strane. Iznad gumba, ispod prozirne plastike, nalazi se LED segmentni zaslon, koji će ispisati temperaturu u Celzijevim stupnjevima. Sa druge strane, ispod zaslona, nalaze se dva senzora. Jedan senzor mjeri udaljenost od objekta (tijela), dok je drugi senzor IR. U kombinaciji, iHealth će izračunati tjelesnu temperaturu u kratkom vremenskom periodu (manje od 1 sekunde).

Xiaomi JXB toplomjer

Zanimljivo je spomenuti da Xiaomi JXB 310 iHealth nema zvučni signal prilikom mjerenja tjelesne temperature, nego se osjeti vibracija. Ova funkcija je pogodna, posebno kada mjerite temperaturu djeci, dok spavaju, da se ne probude. Vibracija se dobro osjeti, i svakako je pozitivna stvar kod Xiaomi proizvoda.

Pozitivno: Lijep dizajn, kvaliteta i ergonomski oblik. Baterije su izmjenjive i dolaze u kutiji. Xiaomi nudi proizvod sa dva senzora, za što preciznije mjerenje temperature. Ugrađena vibracija svakako je bolja opcija nego zvučni signal. LCD zaslon je lijepo pozicioniran ispod gornje prozirne plastike.

Negativno: Upute o korištenju (koje smo mi dobili) pisane su na kineskom. S obzirom da Xiaomi već jako dobro djeluje globalno, smatramo da je vrijeme da Engleski bude standard kod svakog proizvoda, a ostali jezici po potrebi i ciljanom tržištu. Kako su već znali i prije nastupati, i ovaj proizvod pojavom i brendiranjem podsjeća na neki Apple uređaj. Možda je vrijeme da smognu hrabrosti i brendiraju se kako i treba, jer su kvalitetom već dokazali da mogu ući u naše domove, s kojim god proizvodom iz svoje raznolike ponude.

I ako nekog interesira kupovina, mi smo Xiaomi toplomjer JXB 310 iHealth pronašli na Gearbestu po cijeni od oko $35 američkih dolara.

Nastavi čitati

Hi-tech

Razvijena tehnika kojom je moguće printati cijele objekte u samo nekoliko sekundi

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Screenshot YouTube / EPFL

Kad se govori o 3D printanju, obično se misli na printanje objekata sloj po sloj, no švicarski su stručnjaci razvili novu tehniku koja omogućuje kreiranje cijelih objekata za svega nekoliko sekundi.

Nova metoda temelji se na principu tomografije – metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primjenu suvremenih računala i programskih paketa. Da bi se objekt isprintao, neophodno je da se foto-osjetljiva smola osvijetli iz više kutova, te da se predmet u njoj formira kao cjelina, a ne dio po dio, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda.

Nova tehnologija bi se mogla primjenjivati u različitim granama, a ponajprije u medicini, gdje bi se tkiva, organi, slušna pomagala i drugi elementi, printali kao cjeline, a proces bi se obavljao u steriliziranim kontejnerima i ne bi bilo potrebe da se dijelovi premještaju na druge lokacije, te bi se tako mogućnost kontaminacije svela na minimum.

Nova tehnika trenutno može printati samo objekte promjera do dva centimetra, no očekuje se da će se u budućnosti ta cifra popeti do 15 centimetara.

Nastavi čitati

Preporučeno