Pratite nas

Crypto

Gejming i doping: problemi “pravih” sportova zastupljeni su i u eSportovima

Objavljeno

-

Slično kao i njihovi kolege u mnogim “pravim” sportovima, službenici eSportova bore se protiv dopinga. No, čini se da ima još puno mjesta za napredak u ovoj relativno novoj natjecateljskoj aktivnosti.

Svjetska antidopinška agencija (WADA) već se dugi niz godina bori s problemima u svijetu natjecateljskog gejminga. Zabranjene supstance poput Ritalina i Adderalla možda su miljama daleko od steroida i hormona rasta koji infiltriraju svijet „pravih“ sportova, i koji pronalaze načine da se i u legalnom obliku pojave na tržištu, te se mogu naći i na površinskom internetu, u web trgovinama poput francuskog MuscleFax-a koje nude brojne temeljne proizvode i potrebnu opremu poput injekcija i bakteriostatske (Bactériostatique) vode za injekcije pa onaj tko želi, može se potpuno opremiti u nekoliko klikova i to platiti u bitcoinima. No, „pametni lijekovi“ ili nootropici jednako dobro mogu priuštiti igračima natjecateljsku prednost. Ovi lijekovi se često prepisuju pacijentima koji boluju od poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) i poznato je da pozitivno utječu na koncentraciju i reflekse.

Organizatori turnira i natjecanja u elektroničkim sportovima ili eSportovima strahuju da bi ovaj problem mogao pogubno utjecati na njihova nastojanja da se eSportovi javno prepoznaju kao „pravi“ sportovi. O dopingu u eSportovima počelo se govoriti 2015. godine kada je profesionalni igrač Counter Strikea Kory „Semphis“ Friesen priznao da su on i njegov tim uzeli Adderall prije turnira u Poljskoj. Liga elektroničkih sportova (ESL), organizator velikog broja najvećih eSportskih turnira na svijetu, reagirala je uvođenjem strožih antidopinških mjera na budućim događanjima.

ESL je nakon toga objavio popis zabranjenih supstanci, u skladu s pravilima koje je postavila WADA, a njemačka Nacionalna antidopinška agencija (NADA) upozorila je da će svaki igrač koji bude uhvaćen u korištenju ijedne od njih biti kažnjen. WADA je to upozorenje ponovila i zavjetovala se da će pozorno pratiti eSportove.

No, organizatori eSportova i dalje su frustrirani zbog nedostatka antidopinških službenika na ESL-ovim događajima. Popis zabranjenih supstanci također je uzrokovao zbrku, s navedenim pojedinačnim sastojcima umjesto lijekova u njihovom pakiranom obliku. Igrači također mogu zaobići neke odredbe liječničkom potvrdom, slično izuzeću u terapijske svrhe kod sportaša u drugim sportovima.

Drugi razlog za brigu kad je u pitanju doping u eSportovima je to što ne postoji neka neovisna regulacija. Osim ESL-a, specijaliziranog za događaje igara League of Legends i Counter Strike, eSportski timovi se uglavnom samoreguliraju. Mogu se provoditi testiranja urina i krvi te testiranja na koži kako bi se utvrdila prisutnost neke od zabranjenih supstanci u organizmu, a ESL koristi ovo potonje.

No, potreban je jasniji fokus na edukaciju i transparentnosti, a organizatori i sudionici trebali bi točno znati što je, a što nije zabranjeno.

„Podržavamo ESL u edukaciji i prevenciji dopinga“, rekao je izvršni direktor NADA-e Lars Mortsiefer. „NADA može pomoći da eSportovi implementiraju ova antidopinška pravila, no to se može dogoditi tek kada se napravi jasan set pravila.“

Koalicija za integritet eSportova smatra da bi ovo uvelike pomoglo u nastojanjima da se eSportovi mentalno prihvate kao „pravi“ sportovi u široj javnosti, što u suštini i jesu.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Crypto

Microsoft patentirao novi sustav za rudarenje kriptovaluta

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Tvrtka Microsoft prijavila je patent za novi sustav za rudarenje kriptovaluta, a radi se o načinu koji bi korisnicima omogućavao da do digitalnih valuta dođu uz pomoć podataka o tjelesnim aktivnostima. To znači da za proces rudarenja više neće biti neophodna skupa oprema, pod uvjetom da metoda opisana u prijavi patenta postane realnost.

Patent je prijavljen 26. ožujka, pod nazivom “Cryptocurrency system using body activity data”, a u tekstu se može vidjeti da je u pitanju metoda koja za rudarenje traži dokaze o tjelesnoj aktivnosti korisnika. Tako će, na primjer, moždani valovi ili tjelesna temperatura koju korisnici emitiraju tijekom obavljanja nekog rudarskog zadatka, koji prethodno dobiju od providera, poslužiti za pribavljanje kriptovaluta, a u pitanju su aktivnosti poput gledanja reklama preko posebno prilagođenih internet servisa, piše Coin Telegraph.

Kako bi proces započeo neophodno je da korisnik dobije zadatak (task) koji je povezan s odgovarajućim serverom. Specijalni senzor potom detektira tjelesne aktivnosti korisnika, a sustav onda procjenjuje zadovoljavaju li registrirane aktivnosti uvjete za rudarenje. Sustav na kraju nagrađuje one korisnike čije su tjelesne aktivnosti zadovoljile propisane uvjete, te ovaj tako dobiva svoj dio kripto-kolača.

Sve više tvrtki eksperimentira s kriptovalutama i blockchain tehnologijom, kako bi ostale korak ispred svojih rivala. Tako je samo u Sjedinjenim Američkim Državama od siječnja 2014. do listopada 2019. godine primljeno 227 patenata koji su u vezi s blockchain tehnologijom. Na tom popisu se našao i Microsoft, pa ostaje za vidjeti hoće li metoda, koja pomalo podsjeća na znanstveno-fantastične filmove, zaživjeti i rudarima omogućiti da vlastito tijelo stave u službu kripto-budućnosti.

Nastavi čitati

Crypto

Elon Musk proglasio Dogecoin trenutno najboljom kriptovalutom

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Dogecoin

Elon Musk je konačno izabrao jednu od tisuću kriptovaluta, te je proglasio trenutno najboljom. Stručnjake je iznenadilo što nije u pitanju Bitcoin.

Naime, radi se o kriptovaluti Dogecoin – digitalnoj valuti koja je nastala iz memeova na kojima je pas rase Shiba Inu. O njoj se više govorilo 2017. godine, kada se koristila za davanje takozvane „internet napojnice“, što je neka vrsta unaprijeđene like opcije. Dogecoin se prvi put pojavio 2013. godine, a izmislili su ga Jackson Palmer i Billy Markus, i od tada je okupio veliki broj ljubitelja, koji su valutu u početku najviše cijenili zbog njene šaljive prirode.

Grupi obožavatelja se pridružio i Musk, a ovo nije prvi put da hvali Dogecoin. Ovog puta je naklonost izrazio kroz twit na kojem je slika psa i poruka “Dogs rock.” Ranije je govorio i o tome da ne smatra da će Bitcoin postati zamjena za novac, budući da je to mjesto rezervirano za njegovu omiljenu kriptovalutu, piše Decrypt.

Dogecoin trenutno vrijedi tek 0,002905 dolara, a najveću vrijednost je dostigao 7. siječnja 2018. godine, i tada je vrijedio 0,018201 dolara.

Nastavi čitati

Crypto

Hakeri opljačkali kripto-mjenjačnicu Altsbit

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Cyber napadači uspjeli su ukrasti skoro sva sredstva iz mjenjačnice Altsbit, i tako korisnike ostavili bez kriptovaluta koje su čuvali na toj lokaciji.

Talijanska kripto-mjenjačnica objavila je na svom Twitter profilu kako je pretrpjela hakerski napad ozbiljnih razmjera, te da su napadači tom prilikom ukrali 1.066 Komodo (KMD) i 283.375 Verus (VRSC) coina, što zajedno iznosi oko 27 tisuća dolara. Mali dio sredstava koji se čuvao u odvojenim walletima ostao je siguran, a još uvijek nije poznato na koji su način napadači uspjeli ući u mjenjačnicu.

Mjenjačnica je nakon objave naišla na osudu korisnika, pa su mnogi iznijeli sumnje da se napad uopće dogodio, s obzirom na to da se špekulira kako se zapravo radi o prijevari u okviru koje su vlasnici odlučili zadržati sredstva korisnika i izvesti takozvanu “exit” prijevaru.

Nastavi čitati

Preporučeno