Pratite nas

Future

Google Brain razvio vlastitu umjetnu inteligenciju superiornu onoj koju su napravili ljudi

Objavljeno

-


Googleov AutoML sustav automatski je razvio model računalnog vida koji je bolji od ljudskog.

Poznato je da će umjetna inteligencija (UI) nadmašiti ljude u bliskoj budućnosti. U siječnju 2017. godine objavljena je vijest kako Googleov UI istraživački laboratorij, Google Brain, navodno razvija UI softver koji može izgraditi više UI-ova. Zatim su u svibnju ove godine istraživači iz Google Brain-a stvorili AutoML, algoritam strojnog učenja koji je sposoban za stvaranje vlastitih UI-ova, čime se eliminira potreba za zapošljavanje ljudskih stručnjaka.

Nedavno je tim iz Google Brain-a odlučio izazvati UI AutoML na stvaranje „djeteta“ koje je nadmašilo sve svoje suparnike koje su napravili ljudi, koristeći se pristupom koji se zove pojačano učenje (eng. reinforcement learning, RL). AutoML djeluje kao kontrolna neuralna mrežna koja može stvoriti „dijete“ mrežu za izvršavanje određenog zadatka.

Prozvano NASNet, ovo UI dijete dobilo je zadatak da prepozna objekte u video-feedu u stvarnom vremenu, poput ljudi, automobila, semafora, torbi ili ruksaka. Model „dijete“ trenira za zadatak i dobiva procjenu neuralne mreže AutoML, koja uči iz povratnih informacija i poboljšava model djeteta dok ne dobije superiornu verziju NASNeta.

Nakon beskonačnih ugađanja i poboljšanja, NASNet je testiran na skupovima podataka iz sustava ImageNet i COCO – poznatih kao „najcjenjeniji veliki akademski skupovi podataka za računalni vid“. Prema Googleu, NASNet je nadmašio sve druge sustave računalnog vida, izvještava Futurism.

Na ImageNetu, NASNet je postigao točnost predviđanja od 82,7 posto na skupu valjanosti, što je za 1,2 posto više od svih prethodno objavljenih rezultata, tvrde istraživači. Također, sustav je za 4 posto učinkovitiji od prethodno objavljenih statusa i ima prosječnu preciznost (mAP) od 43,1 posto. Osim toga, manje računalno zahtjevna inačica NASNeta nadmašila je mobilne platforme za 3,1 posto.

Googleovi istraživači priznali su da se značajke slika koje je NASNet naučio na ImageNetu i COCO-u mogu ponovno upotrijebiti za brojne aplikacije računalnog vida. Kao rezultat toga, NASNet je otvoren izvor za zaključivanje o klasifikaciji slika i za otkrivanje objekata u Slim i Object Detection TensorFlow repozitorijima.

„Nadamo se da će veća zajednica strojnog učenja moći graditi na tim modelima kako bi se odgovorilo na mnoštvo problema računalnog vida koje još nismo ni zamislili“, napisali su znanstvenici na blogu.

Iako postoje brojne moguće uporabe AutoML-a i NASNeta, postoje i etički problemi vezani uz UI. Primjerice, što ako AutoML stvara sustave UI tolikom brzinom da društvo jednostavno ne može držati korak s njima, ili što ako UI roditelj prenese djetetu neželjene sklonosti ili predrasude.

Da bi se sve te stvari zadržale u ljudskoj kontroli, vrlo je važno provoditi strože propise i pojačane etičke standarde kako bi se spriječila uporaba UI za zlonamjerne svrhe.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Future

Sony predstavio model električnog automobila

Objavljeno

-

Objavio

Japanski elektronski gigant Sony iznenadio je posjetioce sajma tehnologije u Las Vegasu predstavljanjem modela električnog automobila koji se bazira na tehnologiji asistirane vožnje.

Automobil je opremljen senzornom tehnologijom koja detektira i prepoznaje putnike u vozilu i omogućava im da upravljaju sistemom reprodukcije zabavnih sadržaja.

Nastavi čitati

Future

Što su to neisplativi tokeni i što oni znače za kripto igru?

Objavljeno

-

Objavio

Zamislite, naslijedite zlatni prsten, ili ga dobijete na poklon. Prekrasno. Vjerojatno ćete željeti znati koja je vrijednost prstena, zar ne?

Možda ćete htjeti znati da li je mu je potvrđena izvornost. Uglavnom, možete potražiti na internetu najbližu draguljarnicu, i tamo odrediti vrijednost prstena.

Isto je i sa nezamjenjivim tokenima (non-fungible tokens), izuzev što u ovom slučaju nema hodanja, a ima mnogo prednosti.

Upoznavanje sa nezamjenjivim tokenima

Nezamjenjivi token je jedinstvena digitalna blockchain imovina. Posjeduje svoje identifikatore i zaista jedinstven digitalni izgled, što se može jednostavno potvrditi.

U usporedbi sa njima, zamjenjivi tokeni ili druga imovina koja se može gomilati, ne može se razlikovati jedna od druge.

Nezamjenjivi token je kao ručno izrađeni zlatni prsten u kojemu je ugravirano ime vaše ljubavi, dok bi u toj usporedbi zamjenjivi tokeni bili kao komad zlata bez ikakvog identifikatora.

To znači da svaki zamjenjivi token ima istu vrijednost, dok svaki nezamjenjivi token posjeduje jedinstvenu vrijednost, sukladno svojim osobinama.

Moć nezamjenjivog tokena

Nezamjenjivi tokeni imaju višestruku korist. Jedna od najbitnijih uporaba nezamjenjivih tokena jeste u blokchain igranju.

 Prvo, da bi se upotpunilo vlasništvo nad igrajućom imovinom, razmislite o igračima koji mogu posjedovati jedinstvene mačeve, vozila, odjeću, nekretnine, osobine i drugo. Predmeti koji su u njihovom vlasništvu, samo su njihovi, i mogu razviti emotivnu vezu.

Drugo, nezamjenjivi token se također može integrirati u višestruke igre i aplikacije, što omogućava igračima da prebacuju svoj nezamjenjivi token iz igre, u aplikaciju, pa opet u igru.

Naprimjer, sve nezamjenjive tokene iskovane u Dragon Riders of Kriptomat platformi, u konačnici će moći biti korištene u više igara koji sačinjavaju Enjin Multiverse.

Ovo je zaista najnapredniji digitalni oblik imovine koji je ikada postojao.

 ERC-1155 protiv ERC-721

Svi nezamjenjivi tokeni nisu napravljeni jednakima, što je jasno kada se poredi sa standardima tokena ERC-1155 i ERC-721.

Standard tokena je skup pravila koji definiraju podatke i, prema tome, uporabu svakog tokena.

Standard tokena ERC-1155 je napravljen da funkcionira kao prodajni automat, gdje developeri mogu izbaciti jedan pametni ugovor koji može biti rabljen da iskuje neograničen broj zamjenjivih (identičnih) tokena i nezamjenjivih (jedinstvenih).

S druge strane, standard tokena ERC-721 samo proizvodi nezamjenjive tokene i primorava developere da upotrijebe novi pametni ugovor za svaki novi token. 

ERC-721: Originalni nezamjenjivi token kao standard

ERC-721 je poput zadatka gdje trebate napraviti prodajni automat za svaku bocu nekog pića koju želite prodati – pojavljuje se mnogo praznog prostora, troškova proizvodnje, i treba vremena za razvoj kada raspoređujete nezamjenjivi token u blockhain.

Token je tada izuzetno nekonzistentan, većina projekata ima različite strukture podataka u svojim ERC-721 pametnim ugovorima, što znači, ukoliko želite podržati ERC-721 tokene iz više projekata, morat ćete kreirati posebnu integraciju za svaki token – praveći još više praznog prostora, troškova proizvodnje, i vremena za razvoj, kada kodirate nezamjenjive tokene u vaše aplikacije.

Ovo je poput prodajnog automata sa različitim priključcima za struju, primorava vas da nađede prilagodnik, ili da načinite nove utičnice svaki put kada želite instalirati novi vid prodajnog automata.

Suštinska proizvodnja modela ERC-721 nije podesiva sa mainstream igrama, i bilo bi nemoguće prilagoditi se masovnoj proizvodnji.

ERC-1155: Nova generacija multi-token standarda

Standard tokena ERC-1155 omogućava developerima da uvrste jedan pametni ugovor i da iskuju nove tokene za sekundu. Mogu nastaviti koristiti taj jedan pametni ugovor vječno, kujući neograničen broj zamjenjivih i nezamjenjivih tokena dok to rade.

Na primjer, Enjin je napravio blochain razvojnu platformu koja se bazira na jednom pametnom ugovoru. Taj pametni ugovor snabdjeva preko 40 igara i napravio je do sada preko 59 milijuna tokena.

ERC-1155 također omogućava korisnicima da šalju skupine razmjena sa brojnim zamjenjivim i nezamjenjivim tokenima odjednom.

Nastavi čitati

Future

Policija u SAD-u već koristi robote

Objavljeno

-

Objavio

Foto: MA State Police

Državna policija Massachusettsa (MSP) tiho je testirala načine korištenja četveronožnog robota Boston Dynamics poznatog kao Spot, prema novim dokumentima dobivenim od strane američkog saveza civilnih sloboda iz Massachusettsa. I dok Spot još nije opremljen oružjem, dokumenti pružaju zastrašujući pogled u našu RoboCop budućnost.

Robot Spot, koji je postao službeno dostupan za iznajmljivanje tvrtkama prošlog mjeseca, MSP koristi od travnja 2019. godine. Sudjelovao je u najmanje dva policijska “incidenta”, iako nije poznato kakvi su ti incidenti bili. Također nije jasno je li robotima upravljao ljudski kontroler i koliko su robotima autonomne akcije dopuštene.

Nastavi čitati

Preporučeno