Geekmaxi
Hi-tech

Google Fuchsia spaja Chrome i Android

Svi se pitaju kada će ugledati svjetlo dana

Foto: YouTube

Google Fuchsia bi trebala biti jedna jedinstvena platforma za mobitele, laptope i tablete koja bi mogla pogoniti Googleove servise i aplikacije na zaista širokom spektru raznovrsnih uređaja bez prekida, no hoće li to biti tako skoro?

Očekivalo se da će Google početkom listopada 2017. predstaviti svoj novi operativni sustav o kojem se naveliko priča i nagađa već gotovo dvije prethodne godine. Iščekivana Andromeda je tako trebala spojiti operativne sustave Chrome i Android na dosad neviđen način.

To se, ipak, nije dogodilo, a projekt Andromeda je poslije i preimenovan u Fuchsia i na svemu tome se još uvijek radi.

Fuchsia bi trebala ugledati svjetlo dana kao jedinstvena platforma za mobitele, laptope i tablet računala koja bi onda mogla pogoniti Googleove servise i aplikacije, bez prekida. Trebali bismo, na primjer, moći početi nešto preslušavati na Google Musicu mobitela te potom nastaviti na laptopu, i to točno tamo gdje smo i stali.

Na stranu sva buka, projekt je ipak u jednoj ranijoj fazi, trenutno je dostupan tek za Chromebook Pixel. Za očekivati je da će se morati pričekati još otprilike godinu dana prije nego što se u prodaji ugledaju prvi Googleovi laptopi i pametni telefoni s Fuchsijom.

Kad se govorio Fuchsiji u kontekstu dizajnerske estetike bit će to sjene, podržane novim rendererom nazvanim Escher, a sve kako bi se dobio privid pomalo dubljeg sučelja. Važnu će ulogu igrati također kartice u kojima će se aplikacije otvarati, iako će biti moguće i postavljati više aplikacija u jednoj kartici.

Googleova Fuchsia će se u bitnoj mjeri oslanjati na osobnog digitalnog pomoćnika Google Assistanta, koji će kopati dublje po korisničkim aplikacijama i informacijama.

Pomoću novog alata, koji se zove Ledger, Fuchsia će tako jednom kad se već ulogirate u korisnički račun pri Googleu – automatski spremiti sve što radite na svim instaliranim aplikacijama, i to na svim uređajima na kojima ju i koristite.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh