Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Google i Getty Images se nagodili: Pretraživanje fotografija više nije isto

Prije nešto manje od godinu dana, Getty Images tužio je Google zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja, o čemu smo vas informirali. Epilog te tužbe je dogovor dviju kompanija izvan suda, zbog čega je došlo do nekih izmjena u radu tražilice.

Početkom 2013. godine Google je promijenio način prikaza rezultata fotografija na rezultatima pretraživanja. Podsjetimo, do te godine Google je prikazivao male slike, gdje je za sliku najveće rezolucije bilo nužno posjetiti internet stranicu koja ju je i objavila. Od tada, do slika visokih rezolucija moglo se doći puno lakše (direktno), a stranice su zbog toga gubile promet. Na to je najburnije je reagirao Getty Images, koji je 2016. godine odlučio pravdu potražiti na sudu.

Takve promjene omogućile su da Google poveća svoju dominaciju, da zadrže monopol na kompletnim prometom, podacima o angažmanu i oglašavanju. Oni time promoviraju piratstvo. To je dovelo do povećanja kršenja autorskih prava, gdje korisnici nehotice postaju pirati.” – objasnili su tada iz kompanije.

Ovih dana Getty Images povukao je svoju tužbu, obrazloživši to time kako su postigli dogovor van suda, te je Google promijenio neke stvari u svojem poslovanju. Jedna od najvećih novosti je što više nema gumba “Vidi sliku” kada se otvori željena slika, a koji je vodio direktno na sliku maksimalne rezolucije, izbjegavajući izvornu stranicu.

Za one koje to interesira, da, te promjene proizašle su kao dio nagodbe s Getty Images ovog tjedna. Promjenom smo željeli napraviti ravnotežu između zadovoljavanja korisničkih potreba i zabrinutosti izdavača.” – kratko su komentirali iz Googlea.

A korisnici su ovim izmjenama razočarani. Čak i ljuti. Donosimo vam u nastavku neke od komentara na Twitteru, a vi nam svoje mišljenje možete reći na forumu.

https://twitter.com/RavenNG3D/status/964663341405888512

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Gmail već neko vrijeme ima probleme koji su vezani s filterima za e-mail poruke, što omogućuje da potencijalno opasne poruke stignu u pretinac korisnika.

Apps & Software

Nova, eksperimentalna opcija u Chrome 86 verziji bit će zadužena za optimizaciju upotrebe energije, gašenjem nepotrebnih JavaScript timera i trackera.

Web & IT

Google se već neko vrijeme trudi utjecati na to da se korisnici bolje odnose prema svojim lozinkama.

Web & IT

Google Android Studio 4.0 orijentiran je na olakšavanje kreiranja aplikacija programerima.

Oglašavanje