Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Automoto

Google i Waymo ambiciozno u nove automobilske autonomne pobjede

Waymo i tisuće novih naručenih autonomnih vozila

Waymo je kompanija čija je krovna kompanija Alphabet, a osnovni kreator je bio Google. Waymo je zadužen za proizvodnju i testiranje autonomne vožnje, tj. autonomnih ili samovozećih automobila.

Njihovi pametni automobili su tako već neko vrijeme na cestama u Phoenixu i izgleda kako su dosadašnja testiranja takvih vozila bila izrazito uspješna. To je potaknulo Waymo da krene u nove pobjede, nabavku novih autonomnih vozila, kako bi testiranja mogli proširiti i na druge gradove.

Google je bio jedan od onih pionira kad se govori o ideji autonomnih automobila. Svi se sjećaju njihovih malenih vozila s različitim kamerama i to je bilo jedno od otvaranja Pandorine kutije na temu autonomije kod automobila. Danas na razvoju tih vozila rade mnoge druge kompanije i prirodno je za očekivati ekspanziju u narednim godinama koja bi mogla potpuno promijeniti svijet automobilske industrije, kao i način putovanja.

Prema nekim informacijama bi Waymo sustav autonomne vožnje već ove godine mogao postati javan. Naime, kompanija je od Chryslera naručila čak tisuće pametnih autonomnih automobila, koji bi u kratkom roku trebali početi prometovati.

Krajnji korisnik bi samo putem aplikacije trebao pozvati vozilo, a ono bi samo došlo i odvezlo korisnika na željenu destinaciju, dakako, bez ikakvih “humanoidnih” vozača. Ipak, kategorija “bez vozača” treba biti uzeta s rezervom zato što zakonski okvir još uvijek ne dopušta takvu vožnju. Jasno je kako je krajnji cilj eliminirati vozače iz automobila, ali također i upravljačke komande kad već za njima neće biti toliko potrebe.

Iako je Waymo spomenutom narudžbom pokrenuo vjerojatno cijelu jednu novu eru u toj domeni, trebalo bi napomenuti kako ni konkurencija baš ne spava.

Uber je također nedavno nagovijestio kupnju čak 24 tisuće autonomnih automobila. Njihova testiranja takvih vožnji također su u tijeku i zasad je sve u najboljem redu. Iako su u pitanju konkurenti, valja napomenuti i to da je Google bio investitor u Uber pa i tu postoji neki udio.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Google Maps nije prva aplikacija koja je počela mapiranje semafora u SAD-u, tu ideju je prvi predstavio Apple sa svojom aplikacijom Apple Maps i...

Web & IT

Gmail već neko vrijeme ima probleme koji su vezani s filterima za e-mail poruke, što omogućuje da potencijalno opasne poruke stignu u pretinac korisnika.

Apps & Software

Nova, eksperimentalna opcija u Chrome 86 verziji bit će zadužena za optimizaciju upotrebe energije, gašenjem nepotrebnih JavaScript timera i trackera.

Web & IT

Google se već neko vrijeme trudi utjecati na to da se korisnici bolje odnose prema svojim lozinkama.

Oglašavanje