Geekmaxi
Future

Google želi da u digitalnom dobu koristimo fizički ključ za sigurnost

Ključ za otključavanje Google računa

Foto: 9to5google

Google ima stav da je drugi korak u dvostrukoj provjeri sigurnosni fizički ključ, a ne SMS ili nešto slično. Ovi uređaji, tvrde, mogu spriječiti krađe virtualnog identiteta.

Naime, na događaju Google Cloud Next su predstavili novi proizvod Titan Security Key. Riječ je o pravom pravcatom ključu koji će omogućavati korisnicima da se prijave na račun uz provjeru identiteta preko USB ili Bluetooth veze.

Stvar funkcionira tako da korisnik postavi ključ u USB utor ili pokrene Bluetooth vezu s računalom. Potonja opcija usput sadrži bateriju koja traje do 6 mjeseci bez potrebe za promjenom.

Ključ zasad stoji između 20 i 25 dolara, ali Google vjeruje da će cijene pasti na oko 10 dolara.

U pitanju nije ništa novo. Švedska sigurnosna kompanija Yubico već nekoliko godina izrađuje sigurnosne ključeve i ima niz različitih modela koji se koriste s internetskim uslugama na radnoj površini i na telefonu, uključujući i one Googleove.

Google je nedavno napomenuo da od početka 2017. nitko od 85 tisuća njihovih zaposlenika nije pogođen hakerskim napadom zahvaljujući korištenju upravo tih ključeva. Usavršavali su ih godinu dana i sad ih nude kupcima usluge Cloud preko prodajnih partnera, a uskoro će doći i u web trgovinu.

Ako se pitate jeste li i vi kandidat za ovakav tip sigurnosne provjere, odgovor leži u osjetljivosti podataka s kojima radite.

Bit će zanimljivo gledati hoće li Google ovim postupkom pokrenuti cijeli globalni trend korištenja ovakvih sigurnosnih uređaja.

Ipak, navike među korisnicima ne obećavaju tako optimistične prognoze. Ranije ove godine je Googleov inženjer Grzegorz Milka ustvrdio da manje od 10% korisnika Gmaila upotrebljava dvostruku provjeru na svojim računima.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh