Pratite nas

Web & IT

Google želi što brže mobilne stranice, te pokreće suradnju s WordPress developerima

Objavljeno

-

Foto: Wordpress.com

Zadnjih nekoliko godina Google sve više i više pažnje daje brzini internet stranica, a kao posljedicu sve većeg broja mobilnog pretraživanja, ta brzina je sve bitnija i na mobilnim verzijama (koje su nužne) vaših internet stranica.

Koliko će zapravo mobilna verzija biti bitna u budućnosti, Google je najavio još krajem prošle godine, kada je jasno dao do znanja da će stranice prilagođene mobilnim uređajima imati prednost na SERP-u mobilnog pretraživanja (signal nosi naziv “Mobile-first Indexing“).

Početkom ove godine najavio je novi signal kod rangiranje kod mobilnog pretraživanja. Riječ je o brzini učitavanja, a taj signal počet će se primjenjivati sredinom 2018. godine (točnije, u srpnju). Do sada je Google već dao do znanja da je brzina učitavanja signal za rangiranje na tzv. Desktop verzijama web stranice, a sada će brzina učitavanja mobilnih stranica biti signal za rangiranje kod mobilnog pretraživanja.

WordPress stranice moraju biti maksimalno optimizirane

Američka kompanija također želi pomoći svim developerima, te često sudjeluje u javnim raspravama, te kroz određene rasprave pomaže u razvoju tehnologija, kako bi se webmasteri lakše prilagodili njihovim sve strožim standardima. Ali i kako bi u konačnici posjetitelji mogli imati što bolje korisničko iskustvo.

Jedan od glavnih suradnika na tom polju je WordPress, kao lider među sustavima za upravljanjem sadržajem na internet stranicama (eng. CMS, content management system). Developeri okupljani oko tog CMS-a (koji drži gotovo 60% tržišta CMS-a), te pogoni u prosjeku svaku treću internet stranicu, morat će poboljšati infrastrukturu stranice.
Jer prema statistikama koje je dostavio Google na WordCampu u SAD-u krajem prošle godine, prosječna web stranica pogonjena WordPressom pokazuje znatno lošije rezultate u usporedbi s drugim stranicama (navedena statistika je na dnu članka)!

Google zapošljava WordPress stručnjake

Alberto Medina iz američke kompanije, koji je bio na tom događaju i držao prezentaciju, osvrnuo se na svojem blogu na pitanje WordPressa i Googlea, te što kompanije želi u budućnosti od tog sustava. Iskoristio je tu priliku da pozove sve stručnjake, koji mu mogu pomoći da učini korisničko iskustvo boljim za svakog korisnika koji posjećuje WordPress ili Blogger stranice, da se jave na natječaj i postanu dio tima za razvoj. Koji su uvjeti natječaja najbolje je pročitati na njegovom blogu, a mi s oduševljenjem čekamo razvoj situacije, te nastavak nadogradnje WordPressa.
Statistika: WordPress vs Non-WordPress stranice
Statistika: Alberto Medina (WordCamp US 2017, prezentacija)

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Web & IT

Indija ponovno isključila internet, ovaj put u Assamu i Meghalayi

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Indija je u petak ugasila internet u državama Assamu i Meghalayi, radi kontrole prosvjeda koji je nastao zbog kontroverznog novog zakona o državljanstvu.

Indijski parlament usvojio je kontroverzni zakon o državljanstvu, koji odobrava državljanstvo manjinama kojima prijeti progon u tri susjedne države, ali se ne odnosi na muslimane. Kritičari smatraju kako taj zakon potkopava sekularni Ustav Indije, jer odobrava državljanstvo nemuslimanskim manjinama iz Bangladeša, Afganistana i Pakistana. Tim zakonom se omogućuje indijsko državljanstvo hinduistima, kršćanima, budistima, džainistima, sikhima i parsima koji su pobjegli iz tri navedene države prije 2015. godine.

Ubrzo nakon donošenja zakona, na ulicama u sjeveroistočnim državama Assamu i Meghalayi izbili su protesti. Stanovnici su već dugo zabrinuti zbog spomenutih migracija, a u Meghalayi su obustavljene i tekstualne usluge. Indijska vlada poslala je trupe i ugasila internet kako bi obuzdala situaciju. Takvu mjeru su Ujedinjeni narodi u prošlosti osudili i nazvali je kršenjem ljudskih prava.

Isključivanje interneta u Assamu i Meghalayi, u kojima živi više od 32 milijuna ljudi, najnoviji je primjer zabrinjavajućeg svjetskog trenda u kojem sudjeluju razne vlade u cilju kako bi spriječili ljude da komuniciraju putem interneta i pristupe informacijama. Indija koja predstavlja drugo najveće svjetsko internet tržište s više od 650 milijuna povezanih korisnika, i dalje primjenjuje ovakve mjere više od bilo koje druge nacije.

Foto: TechCrunch

Trenutno nema službene informacije o tome kada će internetske usluge opet postati dostupne u ove dvije države.

Nastavi čitati

Web & IT

The Pirate Bay ponovno testira streaming opciju

Objavljeno

-

Objavio

Foto: The Pirate Bay/ The Verge

Torrent stranica The Pirate Bay odavno je poznata po tome što ljudima omogućuje preuzimanje piratskih filmova i TV serija. No, čini se kako će sad korisnicima omogućiti i novu opciju- streamanje. Za određene naslove pojavljuje se zeleni gumb za reprodukciju pored gumba za preuzimanje, koji omogućuje opciju “Pokreni koristeći Baystream”. BayStream navodno omogućuje streamanje videozapisa u pregledniku, mada za sada nije jasno tko pokreće BayStream i koja je njihova veza s Pirate Bayom. Ova značajka streamanja čini se nije još u potpunosti funkcionalna.

Ovo nije prvi put da Pirate Bay pokušava ući u svijet streaminga. 2016. godine torrent je omogućio Torrents Time, dodatak koji je na sličan način dopuštao streamanje u pregledniku, ali je nudio lošu kvalitetu slike. (Izgleda da Torrent Time i dalje postoji, ali se više baš ne koristi). Pirate Bay je 2011. godine pokrenuo vlastitu platformu za dijeljenje datoteka pod nazivom BayFiles, koji je bio ugašen 2014. godine nakon što je švedska policija izvršila raciju na servere Pirate Bay-a, a s radom je nastavio prošle godine.

Foto: The Pirate Bay

Kako broj streaming servisa raste, pristup sadržaju postaje teži i skuplji, što je stvorilo zabrinutost oko potencijalnog porasta piratstva i drugih ilegalnih alternativa. Piratski sadržaj je do sad bio najpopularniji za sadržaje poput Igre Prijestolja i Mandalorian koji su ekskluzivno vezani za jedan određeni streaming servis.

Predviđa se da će Disney+ Mandalorian postati najpiratiziraniji sadržaj godine i da će možda nadmašiti Game of Thrones (Igre prijestolja) koji slovi za sadržaj koji se najviše piratizirao ikad. Premijera 8. sezone Game of Thrones imala je tri puta više pregleda na piratskim sadržajima nego na službenom HBO servisu. Ako Pirate Bay doda i streaming opciju, vrlo je vjerojatno da će trend piratizacije porasti.

Nastavi čitati

Web & IT

Ovogodišnji YouTube Rewind video uči iz prošlogodišnjih grešaka

Objavljeno

-

Objavio

YouTube Rewind je video serija stvorena i producirana od strane YouTubea i Portal A Interactivea. Predstavlja pregled i sažetak viralnih videozapisa, događaja, trendova, memeova i glazbe koji su obilježili pojedinu godinu. Svake godine se povećava broj predstavljenih YouTube persona, a serije se mogu pronaći na službenom YouTube kanalu.

Završava još jedna godina, a to znači da je vrijeme za YouTube Rewind, osvrt na posljednjih dvanaest mjeseci kako bi istaknuo najpopularnije videozapise na platformi.

Nakon prošlogodišnjeg urnebesnog debakla u kojem je Rewind 2018. postao najomraženiji videozapis ikada, YouTube se uistinu trudi da ovog puta napravi nešto drugačije. Ove godine osim poznatih kategorija, YouTube je uključio i ‘memeove’.

Umjesto originalnog sadržaja koji je sačinjavao prošlogodišnji Rewind, ovogodišnji video je sažetak najgledanijih videozapisa i kreatora u posljednjih dvanaest mjeseci. Video sadrži glazbeni, gaming i beauty sadržaj, a može se pohvaliti velikim imenima poput PewDiePiea i Jellya, a u glazbenoj kategoriji s glazbenicima poput Lil Nas X i Billie Eilish.

Video je podijeljen na kategorije kao što su glazbeni videozapisi, plesni videozapisi, gaming, beauty videozapisi, popularni i novi kreatori.

YouTube se nada da će ovaj Rewind koji je praktički sažetak najpopularnijih videa, pomoći u izbjegavanju neprilika koje su ih snašle prošle godine.

Nastavi čitati

Preporučeno