Future

Grad budućnosti otporan na prirodne katastrofe

UN priprema futuristički koncept samoodrživog grada na vodi

Foto: Oceanix

UN je u potrazi za investitorima koji će financirati “grad budućnosti”. Plutajuće čudo od grada bi bilo otporno na prirodne katastrofe, kao što su poplave, tsunamiji i uragani. Riješio bi i probleme podizanja razine vode i nedostatka cjenovno pristupačnog stambenog prostora.

Foto: Oceanix

High tech samoodrživost

Oceanix City bio bi svojevrsna kolekcija platformi, a na svakoj od njih bi živjelo 300 stanovnika. Cijeli otok je zamišljen kao veliki šesterokut koji se sastoji od manjih šesterokuta. Skupina 6 platformi bila bi selo, a cijeli grad bi imao 6 sela i ukupno 10 tisuća stanovnika. Broj stanovnika je odabran kao optimalan za potpunu nezavisnost proizvodnje vlastite energije i čiste vode.

Foto: Oceanix

UN-ovi stručnjaci su osmislili i poseban koncept uzgoja hrane, točnije: podvodno obrađivanje zemlje. Kabine ispod platformi skupljale bi školjke, alge i ostale morske plodove, a akvaponski sustavi bi koristili riblji otpad kao gnojivo za biljke. Ostali proizvodi bi se uzgajali klasičnom poljoprivredom da otok ne ovisi o ostatku svijeta.

Iz zraka bi se izvlačila čista voda. U slučaju katastrofe bi generatori povlačili zrak iz atmosfere, kondenzirali ga pa ga potom filtrirali od nečistoća. Gradom bi vozili eventualno samo autonomna vozila. Smeće bi pneumatske cijevi prevozile do postaje za razvrstavanje.

Foto: Oceanix

Grad na vodi

Oceanix ne bi baš plutao, nego bi bio usidren na dnu oceana. I to na kilometar do dva udaljenosti od nekog obalnog grada, a platforme bi se mogle povući do njih.

Zbog zahtjeva niskog težišta, sve zgrade bi imale 4-7 katova. Osim stambenog prostora, grad bi imao duhovni i kulturni centar te knjižnicu za knjige, računala i bicikle.

“Naravno da neće baš svi htjeti živjeti na vodi. No oni koji si ne mogu priuštiti stanarine u velikim gradovima ili oni koji žele stambenu situaciju manje izloženu prirodnim katastrofama bi u Oceanixu pronašli rješenje”, rekao je Bjarke Ingels, glavni arhitekt koncepta.

Foto: Oceanix

Biste li razmotrili ideju života u ovakvom gradu?

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh