HiTech

Hakeri mogu ući u Samsung i Roku TV sustave

U svijetu u kojemu se sve više elektroničkih uređaja povezuje putem interneta, redovito možemo čuti vijesti o hakiranju računala i pametnih telefona koji se onda koriste kao alati za špijuniranje. No, odnedavno se sve češće može čuti o još jednoj vrsti pametne elektronike koja bi mogla biti meta hakera, a to su pametni televizori.

Najnovije izvješće organizacije Consumer Reports potvrdilo je ove strepnje i otkrilo ranjivosti Samsung i Roku pametnih TV sustava, odnosno mane koje omogućuju hakerima da uđu u sustav. Mane su otkrivene prilikom opsežnog testiranja sigurnosti i privatnosti pametnih televizora i pridruženih mobilnih aplikacija od niza dobavljača.

Istraživači su uspjeli na daljinu kontrolirati Samsung i Roku TV sustave, između ostalog mogli su mijenjati kanale, pojačavati glasnoću do nepodnošljivih razina, odspojiti TV s bežičnog interneta i otvarati uznemirujuće sadržaje u aplikaciji YouTube.

Ovo je primjer više nestašluka nego stvarne opasnosti, ali pokazuje kako je još jedan uređaj iz naših domova potencijalno otvoren za prijetnje vanjskih sila.

„Da bi postao žrtva stvarnog napada, korisnik televizije morao bi koristiti mobitel ili laptop koji je spojen na istu mrežu kao i televizor, i morao bi posjetiti stranicu ili preuzeti aplikaciju s malicioznim kodom“, piše Consumer Reports za manu Roku televizora.

Hakirati Samsungove televizore malo je teže od toga. Vlasnik televizora trebao bi koristiti aplikaciju daljinskog upravljača na svom mobitelu i otvoriti malicioznu stranicu na istom uređaju, što bi autoriziralo druge za kontrolu uređaja. Samsung je izjavio da će ova mana biti zakrpana nekad tijekom 2018. godine.

Iz izvješća nije posve jasno u kolikoj se mjeri mogu iskoristiti ove mane – moraju li napadači biti povezani na istu mrežu, ili mogu zlouporabiti ranjivosti sustava s velike udaljenosti. Nije jasno ni može li se hakirati sama televizija, ili aplikacije daljinskog upravljača na pametnom telefonu koje kontroliraju TV. U slučaju posljednjeg, napadi bi mogli biti neefikasni ako je pametni telefon isključen ili nije spojen na bežični internet.

U izvješću Consumer Reportsa implicirano je da bi se televizorima moglo upravljati „putem interneta“. Samsung i Raku imaju mobilne aplikacije koje omogućuju kontrolu nad televizijom putem pametnog telefona, i postoje brojne aplikacije raznih proizvođača za koje se tvrdi da mogu to isto. No, za rad i jednog i drugog sustava potrebno je da pametni telefon bude povezan na istu mrežu kao i TV.

Da biste zaštitili sebe i svoje podatke, izbjegavajte instalaciju aplikacija daljinskog upravljača na drugim uređajima, jer se upravo tu odvije najviše napada. Dodatno, možete onemogućiti WiFi na svom televizoru, no onda nećete moći koristiti značajke povezane s internetom.

U izvješću je objašnjeno i kako televizija može pratiti vaše podatke kako bi vam predstavila personalizirane oglase, a sadržaj dokumenta možete pročitati ovdje.

Komentiraj

Odgovori

Vrh