Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Hrvatska među zadnjima u digitalizaciji, ali zato među prvima u piratstvu

Podaci za digitalizaciju su samo u okviru EU, a za piratstvo u svjetskim razmjerima

Europska komisija je objavila Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2018. DESI je jedan složeni pokazatelj društvene i gospodarske digitalizacije kojeg je razvila EK u namjeri da procijeni razvoj država članica na polju digitalne konkurentnosti koji pridonosi analitičkoj osnovi europskog semestra.

DESI 2018. za našu zemlju iznosi 46,7 pa je tako Hrvatska po njemu smještena na 22. mjesto. Od ukupno 28 mjesta.

DESI mjeri digitalizaciju temeljem pet pokazatelja. Povezivost, kao prvi pokazatelj, podrazumijeva fiksnu i mobilnu širokopojasnu pokrivenost. Ljudski kapital se odnosi na uporabu Interneta te digitalne vještine. Korištenje internetom, pak, sažima komunikaciju i transakcije na internetu. Integracija digitalne tehnologije kao pokazatelj podrazumijeva digitalizaciju poduzeća i e-trgovinu, dok se digitalne javne usluge odnose na usluge e-uprave.

No, na stranu digitalizacija, ima nešto u čemu smo puno uspješniji.

Internetsko piratstvo postaje pomalo najunosnije područje kriminala, prema novim istraživanjima. Mediji i tehnološki stručnjaci tvrde kako će do kraja 2022. g. pirati prouzročiti gubitke prihoda od 51,6 milijarde dolara, a neko konkretno rješenje protiv toga još uvijek ne postoji.

Zanimljivo je to da je Hrvatska četvrta u svijetu po piratizaciji, ali ne po količini, nego po učestalosti. Tako kaže istraživanje kompanije MUSO, na čelu sa stručnjakom Chrisom Andersonom.

Češće od nas preuzimaju ilegalno jedino Latvija, Bugarska i Litva. Iza sebe smo, pak, ostavili Španjolsku, Grčku i Srbiju, što znači da zapravo ni nemamo prave konkurencije u regiji. U najvećem broju slučajeva, pirati ciljaju na računalnu i zabavnu industriju, koje se čine kao idealna prilika za zaradu.

Nisu baš sve zemlje Europe imune na kažnjavanje pirata. Njemačka, primjerice, propisuje novčane kazne od 900 do 200 dolara po svakom skinutom filmu ili seriji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Tvrtka Microsoft izdala je još jedno upozorenje za milijune Windows 10 korisnika, a ovog se puta radi o uznemiravajućem povećanju broja napada na korisnike...

Hi-tech

Ako je čovječanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije koronavirusa, to je da niti jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja...

Automoto

Hrvatska društva za osiguranje u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) pokrenuli su projekt digitalne police osiguranja...

Future

Iznenađuje li vas taj podatak?

Oglašavanje