Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Imate li neku ideju kako da se astronauti riješe smeća?

NASA traži pomoć

Nije nikakva šala. Američka svemirska agencija (NASA) trenutno traži rješenja i svaka je pomoć dobrodošla. Naime, zanima ih ima li itko neku efikasnu ideju kako da se astronauti riješe smeća?

Kako da se riješe smeća (točnije, tona i tona tog smeća) ih zanima, jer je u pitanju buduće smeće koje će astronauti iza sebe ostaviti u svim narednim svemirskim misijama.

Nisu to samo neke površne ideje, traži se i kvalitetna razrada. Ako mislite da znate, vrijeme je da prionete poslu. Potrebno je, naravno, da se prethodno zadovolje i neki uvjeti.

Naime, ti uvjeti koje pristigli sustavi sažimanja i obrade otpada (Trash Compaction and Processing Systems, TCPS) trebaju pritom zadovoljavati navedeni su opsežno u dokumentu objavljenom preko programa Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP).

Sustav zato, između ostalog, mora svakako ponuditi način sažimanja otpada u neki oblik koji je pogodan za dugotrajnu pohranu te sam način obrade otpada ne bi li se smanjili zdravstveni rizici, baš kao i način upravljanja otpadnim tekućinama i plinovima.

Zašto sve to? Konačni cilj je poslije omogućiti svemirske misije koje se neće morati oslanjati na opskrbu sa Zemlje pa će tako postati održivije i jeftinije.

U NASA-i, dakako, ne sjede besposleno, nego itekako rade na razvoju svojih rješenja za veliki problem zbrinjavanja otpada u svemiru. Neka od tih rješenja su, primjerice, pretvaranje smeća u plin, a istraživali su tako i mogućnosti prikupljanja vode – iz smeća.

Za 24. srpnja je ugovoren sastanak s industrijskim partnerima, a tijekom njega će NASA razjasniti što točno treba i traži. Rok za predaju svih službenih ponuda je 22. kolovoza. Privatne kompanije moraju sudjelovati s minimalno 10% sredstava koja su potrebna za financiranje razvoja rješenja.

Odabrana rješenja bit će onda testirana na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) tijekom narednih 10 godina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fun & Lifestyle

Zbog globalne pandemije koronavirusa mnogi ljudi su urede preselili u svoje kuće, što znači da su se u njihovom radnom prostoru našli i njihovi...

Sci

Stručnjaci iz NASA-e kreirali su video igru koja ima svoju svrhu, s obzirom na to da pomaže u očuvanju koraljnih grebena. Riječ je o...

Hi-tech

Belgijanci imaju rješenja protiv razbacivanja smeća

Hi-tech

Plan za vraćanje astronauta na Mjesec podrazumijeva i novo vozilo koje će se moći kretati po površini našeg prirodnog satelita. Zato NASA sada traži...

Oglašavanje