Future

Imate li neku ideju kako da se astronauti riješe smeća?

NASA traži pomoć

Foto: Pixabay

Nije nikakva šala. Američka svemirska agencija (NASA) trenutno traži rješenja i svaka je pomoć dobrodošla. Naime, zanima ih ima li itko neku efikasnu ideju kako da se astronauti riješe smeća?

Kako da se riješe smeća (točnije, tona i tona tog smeća) ih zanima, jer je u pitanju buduće smeće koje će astronauti iza sebe ostaviti u svim narednim svemirskim misijama.

Nisu to samo neke površne ideje, traži se i kvalitetna razrada. Ako mislite da znate, vrijeme je da prionete poslu. Potrebno je, naravno, da se prethodno zadovolje i neki uvjeti.

Naime, ti uvjeti koje pristigli sustavi sažimanja i obrade otpada (Trash Compaction and Processing Systems, TCPS) trebaju pritom zadovoljavati navedeni su opsežno u dokumentu objavljenom preko programa Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP).

Sustav zato, između ostalog, mora svakako ponuditi način sažimanja otpada u neki oblik koji je pogodan za dugotrajnu pohranu te sam način obrade otpada ne bi li se smanjili zdravstveni rizici, baš kao i način upravljanja otpadnim tekućinama i plinovima.

Zašto sve to? Konačni cilj je poslije omogućiti svemirske misije koje se neće morati oslanjati na opskrbu sa Zemlje pa će tako postati održivije i jeftinije.

U NASA-i, dakako, ne sjede besposleno, nego itekako rade na razvoju svojih rješenja za veliki problem zbrinjavanja otpada u svemiru. Neka od tih rješenja su, primjerice, pretvaranje smeća u plin, a istraživali su tako i mogućnosti prikupljanja vode – iz smeća.

Za 24. srpnja je ugovoren sastanak s industrijskim partnerima, a tijekom njega će NASA razjasniti što točno treba i traži. Rok za predaju svih službenih ponuda je 22. kolovoza. Privatne kompanije moraju sudjelovati s minimalno 10% sredstava koja su potrebna za financiranje razvoja rješenja.

Odabrana rješenja bit će onda testirana na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) tijekom narednih 10 godina.

Komentiraj

Odgovori

Vrh