Razno

Instagram možda sakrije lajkove

Influenceri, izdržite

Foto: YouTube

Popularna društvena mreža možda sakrije žilu kucavicu svoje popularnosti te posljedično dovede influencere do živčanih slomova.

U Instagramu, naime, razmatraju mogućnost skrivanja brojke lajkova kako ista ne bi bila vidljiva baš svima.

Lajk naš svagdašnji

Tu neobjavljenu i (zasad) potpuno neiskorištenu značajku uočila je Jane Wong. Ona proučava računalni kod popularnih platformi u potrazi za značajkama koje testiraju.

Na toj platformi su se, navodno, u testiranje te kontroverzne značajke upustili zato što su poželjeli da se korisnici fokusiraju na sadržaj onoga što dijele (umjesto na broj lajkova). Taj broj bi bio dostupan samo osobi koja je objavila sadržaj.

“Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaje koje dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko lajkova je dobila”, stoji u obavijesti koju je prenijela Wong.

Sve je pod oznakom “navodno” jer u Instagramu nisu potvrdili da su testirali takvu značajku. Točnije, rekli su da “istražuju načine za smanjenje pritiska na Instagram”.

Testiranja

Pojedinosti o spornom testiranju procurile su u javnost nakon što je organizacija zadužena za zaštitu informacijskih prava (a to je British Information Commissioner’s Office) preporučila nešto intrigantno.

Riječ je o tome da društvene platforme poput Instagrama i Snapchata ponude mogućnost sakrivanja lajkova i drugih značajki kako bi potakle svoje korisnike na nastavak objavljivanja sadržaja, ali i kako bi zaštitile sigurnost i privatnost najmlađih korisnika.

Takva promjena bi dovela do velikog zaokreta u načinu na koji Instagram kao platforma funkcionira. Iako mogu djelovati demoralizirajuće, lajkovi također potiču ljude na objavu sadržaja. Možda bi takav korak bio pljuska u lice i samom Instagramu.

Bitno je napomenuti da Facebook i Instagram stalno testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive.

 

Komentiraj

Odgovori

Vrh