Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sci-fi

Interaktivna mapa: Kako bi izgledao raketni rat Rusije i NATO-a

Odnosi između Rusije i NATO-a nalaze se na najnižem nivou u proteklih nekoliko desetljeća, a bivši hladnoratovski neprijatelji gledaju se preko nišana raketne obrane.

U posljednjih nekoliko godina, Rusija je postavila raketna postrojenja koja svojim dometom značajno zadiru u područja NATO-a, piše Foreign Policy.

Ti sistemi mogu ometati pristup NATO-a područjima na kojima djeluje, poput modernog ‘jarka oko dvorca’. U obrambenom žargonu, to se naziva strategijom zabrane pristupa i manevra – A2/AD (anti-access/area denial).

To je danas najveća briga komandanata NATO-a.

Prikaz raketne obrane NATO-a i Rusije na mapi omogućava uvid u pat poziciju u kojoj se nalazi ruska enklava Kaliningrad i baltičke zemlje.

Mapa je izrađena na osnovu podataka Rand korporacije i Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Prošlog tjedna Sjedinjene Države su započele jedno od najvećeg raspoređivanja američkih snaga u Europi nakon Hladnog rata, u pokušaju jačanja sigurnosti regije, uslijed zabrinutosti zbog ponašanja Rusije.

Konvoj 24 oklopnih vozila i desetak kamiona na njemačko-poljskoj granici su dočekali poljski vojnici.

“To smatramo prijetnjom uperenom protiv nas”, odmah je reagirao glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Izvor: Al Jazeera

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, još je u veljači ove godine govorio kako Rusija mora stvoriti vlastite samodostatne dijelove interneta, za slučaj da joj Zapad...

Web & IT

Nije više samo mrtvo slovo na papiru

Web & IT

Politika i internet

Web & IT

Jučer je Ruska državna služba za nadzor telekomunikacija potvrdila kako LinkedIn i dalje ostaje blokiran u najvećoj državi na svijetu. Kako sada stvari stoje,...

Oglašavanje