Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Internet usporen diljem svijeta zbog najvećeg cyber-napada do sad

Internet je danas usporen diljem svijeta zbog hakerskih napada koji sigurnosni stručnjaci nazivaju najvećim napadom te vrste u povijesti, prenosi BBC. U pozadini napada je sukob između organizacije za borbu protiv spama, to jest neželjene elektroničke pošte, i nizozemske tvrtke za web hosting.

hakerski-napad

Naime, Spamhaus, neprofitna organizacija za filtriranje neželjene pošte sa sjedištem u Londonu i Ženevi čije usluge koriste mnogi pružatelji usluge elektroničke pošte, na svoj je popis blokiranih servera privremeno stavila i one Cyberbunkera, tvrtke za web hosting koja tvrdi da objavljuje sve osim dječje pornografije i terorističkih materijala. Na popisu blokiranih servera nalaze se serveri koji se obično koriste za zlonamjerne svrhe.

Sven Olaf Kamphuis, koji se predstavlja kao glasnogovornik cyberbunkera, pismeno je poručio kako Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju te kako ta organizacija ne bi trebala odlučivati što ide na internet, a što ne. Stoga su uzvratili takozvanim DDoS-om, odnosno zasipavanjem mete velikom količinom internetskog prometa kako bi prestala funkcionirati. U ovom slučaju napadnuti su Spamhausovi DNS-serveri, na kojima se nalaze internetske domene.

Spamhaus tvrdi da iza napada stoji Cyberbunker u suradnji sa “bandama” iz Istočne Europe i Rusije. Glavni izvršni direktor Spamhausa Steve Linford rekao je za BBC kako se pod napadom nalaze već tjedan dana, ali se još uvijek odupiru te i dalje funkcioniraju.

– Nas se ne može srušiti. Spamhaus ima više od 80 servera diljem svijeta. Izgradili smo najveći DNS-server – rekao je Linford.

Dodao je kako napad istražuju pet različitih državnih policija za cyber-napade diljem svijeta. Utjecaj napada zasad osjete popularni servisi poput Netflixa, no stručnjaci se boje da bi se među žrtvama mogli naći i bankarski sustavi te sustavi za elektroničku poštu. Linford tvrdi da je napad tako jak da bi mogao srušiti i internetsku infrastrukturu britanske vlade.

Izvor: Večernji

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Stručnjaci za sigurnost otkrili su novi, napredni malware koji može zaobići i najozbiljnije sigurnosne mjere.

Apps & Software

Stručnjaci za sigurnost iz antivirusne tvrtke Check Point otkrili su novu varijantu ransomware softvera koji napada Android uređaje. Naime, ovaj maliciozni softver se pretvara...

Web & IT

Preko 267 milijuna Facebook računa netko prodaje za 500 funti, odnosno 623 dolara na dark web-u i hakerskim forumima. Dok nijedan od njih ne...

Web & IT

Platforma Zoom je u vrlo kratkom vremenu, tijekom pandemije koronavirusa, postala omiljeno “mjesto za okupljanje” na internetu. Tvrtke, škole i druge organizacije, masovno su...

Oglašavanje