Geekmaxi
Future

Intervjue za posao počinju odrađivati roboti

Ako želite posao morate impresionirati robota Veru

Foto: YouTube

Ruska startup kompanija Stafory proizvela je robota koji će imati posao regrutiranja zaposlenika u velike kompanije da tako šefovima olakša dugotrajan proces pronalaženja djelatnika.

Robot Vera, kako se zova ova umjetna inteligencija, trebao bi pomoći kompanijama kao što su Pepsi, Ikea i L’Oréal. Prednost takvog načina zapošljavanja je brža provjera kandidata u uslužnom sektoru, što će rezultirati manjim troškovima zapošljavanja za čak trećinu, smatraju kreatori umjetne inteligencije.

Softver može intervjuirati čak stotine prijavljenih istovremeno video ili glasovnim pozivima i zatim suziti izbor na 10 posto prikladnih kandidata. Zadnju riječ ipak će imati ljudi.

Tvorci su 28-godišnji Vladimir Sveshnikov i 30-godišnji Aleksandar Uraksin koji su na ideju došli prije dvije godine kad su morali pozivati stotine kandidata za poslove. “Osjećali smo se poput robota pa smo shvatili da je ipak bolje automatizirati zadatak”, ispričao je Uraksin.

Vera, koja je nazvana po Sveshnikovoj majci, kombinira tehnologije prepoznavanja govora s Googlea, Microsofta, Amazona i ruskog Yandexa. Programeri su napravili bazu od 13 milijardi primjeraka sintaksi i govora s TV-a, Wikipedije te popisa poslova ne bi li proširili vokabular softvera te tako omogućili da priča što prirodnije i da razumije odgovore.

Robot je u Rusiji počeo raditi krajem 2016. godine, a Stafory je naknadno stekao klijente na Bliskom Istoku te potpisao pilot projekte po Europi i SAD-u. Trenutno rade na podučavanju botova da prepoznaju ljutnju, zadovoljstvo i razočaranje.

Bez obzira na sva poboljšanja, Vera neće biti zamjena konvencionalnim odjelima ljudskih resursa. “Konačne odluke o zapošljavanju donose ljudi”, čvrstog je stava Mikhail Chernomordikov, Microsoftov strateg u Dubaiu.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh