Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Intervjue za posao počinju odrađivati roboti

Ako želite posao morate impresionirati robota Veru

Ruska startup kompanija Stafory proizvela je robota koji će imati posao regrutiranja zaposlenika u velike kompanije da tako šefovima olakša dugotrajan proces pronalaženja djelatnika.

Robot Vera, kako se zova ova umjetna inteligencija, trebao bi pomoći kompanijama kao što su Pepsi, Ikea i L’Oréal. Prednost takvog načina zapošljavanja je brža provjera kandidata u uslužnom sektoru, što će rezultirati manjim troškovima zapošljavanja za čak trećinu, smatraju kreatori umjetne inteligencije.

Softver može intervjuirati čak stotine prijavljenih istovremeno video ili glasovnim pozivima i zatim suziti izbor na 10 posto prikladnih kandidata. Zadnju riječ ipak će imati ljudi.

Tvorci su 28-godišnji Vladimir Sveshnikov i 30-godišnji Aleksandar Uraksin koji su na ideju došli prije dvije godine kad su morali pozivati stotine kandidata za poslove. “Osjećali smo se poput robota pa smo shvatili da je ipak bolje automatizirati zadatak”, ispričao je Uraksin.

Vera, koja je nazvana po Sveshnikovoj majci, kombinira tehnologije prepoznavanja govora s Googlea, Microsofta, Amazona i ruskog Yandexa. Programeri su napravili bazu od 13 milijardi primjeraka sintaksi i govora s TV-a, Wikipedije te popisa poslova ne bi li proširili vokabular softvera te tako omogućili da priča što prirodnije i da razumije odgovore.

Robot je u Rusiji počeo raditi krajem 2016. godine, a Stafory je naknadno stekao klijente na Bliskom Istoku te potpisao pilot projekte po Europi i SAD-u. Trenutno rade na podučavanju botova da prepoznaju ljutnju, zadovoljstvo i razočaranje.

Bez obzira na sva poboljšanja, Vera neće biti zamjena konvencionalnim odjelima ljudskih resursa. “Konačne odluke o zapošljavanju donose ljudi”, čvrstog je stava Mikhail Chernomordikov, Microsoftov strateg u Dubaiu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Ako tražite posao tijekom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći i...

Biznis

Od kad su mjere socijalnog distanciranja postale uobičajene zbog aktualne situacije, zaposleni se prilagođavaju novim radnim okruženjima i sve je tanja granica između privatnog...

Hi-tech

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji patrolira kako bi se uvjerio da građani te zemlje poštuju karantenu tijekom epidemije koronavirusa. Kada primijeti...

Hi-tech

Istraživači na jednom od najvećih kineskih sveučilišta konstruirali su robota za kojeg kažu da može spasiti živote tijekom epidemije koronavirusa. Stroj se sastoji od...

Oglašavanje